miercuri, 3 septembrie 2008

Învaţă-ţi copilul valoarea banilor!


Banii înseamnă, între altele, pentru toţi oamenii, tineri sau bătrâni, putere de decizie. Educaţia financiară şi motivarea celor mici în a economisi îi va învăţa să păstreze cât mai mult din ceea ce câştigă şi să beneficieze cât mai mult de ceea ce cheltuiesc.

Iată câteva mici trucuri care să îl înveţe pe copilul tău simţul valorii şi cel al banilor.

- Învaţă-l să socotească şi să calculeze de mic. De cum începe să se descurce cu cifrele, poţi introduce deja conceptul banilor în educaţia lui.

- Nu ţine preocupările financiare departe de copil. Arată-i cum economiseşti şi pentru ce motiv şi arată-i ce înseamnă să cheltuieşti “cu cap”.

- Învaţă-l să facă diferenţa între nevoi şi dorinţe. Astfel îl vei pregăti pentru momentele dificile din viaţă.

- Ajută-l să aibă scopuri pentru care să economisească. Vei evita să ai un copil răsfăţat, care cere orice vede în magazin. Explică-i valoarea fiecarei jucării şi o va preţui mai mult.

- Comunică cu cel mic şi demonstrează-i beneficiile dobânzii: luând ca exemplu banii pe care îi dai, învaţă-l să pună câte 10% în fiecare lună deoparte. Iar tu vei adauga economiilor lui câte o dobândă.

- Ai grijă ca micuţul tău să ştie ce a făcut cu banii, economisiţi sau cheltuiţi. Copiii sunt de obicei mai neatenţi, dar tu vrei ca el să fie ordonat şi informat.

- Încearcă să nu îţi influenţezi copilul în deciziile lui. Lasă-l pe el să aleagă ce îşi doreşte să cumpere din banii proprii. Fii alături de el, arată-i avantajele şi dezavantajele fiecărui obiect în parte, dar lasă ca decizia finală să fie a lui.

- Ia-l cu tine în mai multe magazine, astfel încât să observe diferenţa de preţuri între firme sau centre comerciale. Nu se va mai repezi să cumpere din primul loc, ci se va obişnui să se informeze întâi.

- Învaţă-l să fie precaut şi să nu creadă tot ce aude: demonstrează-i că toate reclamele au scopul precis de a vinde produsele, iar clientul trebuie să verifice cu atenţie calităţile acestuia. Cumpărând pe principiul „este prea bun ca să fie adevărat”, copilul tău nu va regreta decizia luată.

- Arată-i celui mic avantajele şi dezavantajele împrumutării banilor şi a regulilor de credit. Ratele lunare sunt câteodată de ajutor, dar este bine ca fiul/fiica ta să ştie exact suma pe care o plăteşte în plus.

- Obişnuieşte-l cu folosirea cardurilor de credit, dar nu-i da cardul pe mână. Până şi adulţii ajung să cheltuiască foarte mult plătind doar cu cardul, aşa că de obicei tinerii tind să piardă total controlul cumpărăturilor.

- O dată ce copilul tău a atins vârsta adolescenţei, discuţiile despre bani pot deveni chiar mai profunde, astfel încât tânărul să dobândească simţul raportului calitate-preţ şi, mai important decât atât, să realizeze conceptul “muncă - plată”!

Scopul tău este să reuşeşti să îi transmiţi copilului tău spiritul economisirii inteligente şi să-l înveţi valoarea banilor şi a muncii proprii. Nu exagera, însă, pentru că personalitatea unui copil este uşor influenţabilă şi nu vrei ca micuţul tău să devină preocupat doar de aspectul financiar al lucrurilor.

sursa click

Niciun comentariu: