sâmbătă, 20 septembrie 2008

Foametea este o situaţie "intolerabilă"

19.09.2008, Bruxelles (Catholica)

Mons. Aldo GiordanoNumărul crescând de persoane subnutrite din lume este "intolerabil", şi este o situaţie pe care Europa trebuie să înceapă să o ia în serios, a spus reprezentantul Vaticanului la Consiliul Europei. Mons. Aldo Giordano, observatorul Sfântului Scaun pe lângă instituţia europeană cu sediul în Strasbourg, Franţa, a declarat miercuri, 17 septembrie 2008, pentru Radio Vatican, că situaţia foametei în lume constituie una dintre provocările globale la care Europa trebuie să răspundă.

Reprezentantul Vaticanului a făcut această declaraţie ca răspuns la un raport dat în aceeaşi zi de către Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU, potrivit căruia preţurile mai ridicate ale alimentelor au dus la creşterea numărului de persoane care suferă de foamete. Jacques Diouf, director general al organizaţiei cu sediul în Roma, a dezvăluit faptul că numărul de persoane subnutrite a crescut de la 850 milioane la 925 milioane în 2007. "Europa trebuie să ia în serios problema foametei în lume şi să fie conştientă de faptul că această situaţie este intolerabilă", a spus Mons. Giordano. "Suntem prea obişnuiţi să auzim aceste numere fără a fi scandalizaţi". El a adăugat că faptul că milioane de persoane suferă de foamete este nici mai mult nici mai puţin decât "un scandal".

Reprezentantul Sfântului Scaun a continuat: "Europa trebuie să fie conştientă de responsabilităţile ei faţă de alte continente: faţă de America Latină, cu care are foarte puternice legături istorice şi culturale; faţă de Africa datorită suferinţelor deosebite pe care le îndură; faţă de Asia, care este adevăratul `continent nou` şi va constitui marea provocare a viitorului". Din cauza efectelor globalizării, "satul global" ia într-adevăr fiinţă, a explicat Mons. Giordano. "Acest fapt cheamă la un pas înainte decisiv: este necesar să descoperim o nouă fraternitate. Pentru că suntem mai aproape, trebuie să descoperim că suntem fraţi, sau riscăm o ciocnire: a culturilor şi a civilizaţiilor". Doar asumându-şi responsabilităţile "Europa va putea să se redescopere pe sine, marea ei cultură, marea ei tradiţie, identitatea ei".


sursa:www.catholica.ro

Niciun comentariu: