duminică, 21 septembrie 2008

Acceleratorul de particule de la CERN, în pană de curent

La o săptămână de la punerea în funcţiune, “o problemă electrică” a dus la oprirea uriaşei maşinării.
Acceleratorul LHC, cel mai mare instrument de fizică din lume, este “încă în faza de testare, este un instrument foarte complex şi este normal să se mai oprească”, a explicat incidentul echipa de la CERN, citată de AFP.

“Problema electrică” a afectat sistemul de răcire a circuitului de 27 de kilometri, aflat la 100 de metri sub pământ, prin care circulă fascicule de protoni, ghidate de magneţi supraconductori răciţi la - 271,3 grade Celsius, au precizat reprezentanţii CERN. Potrivit acestora, LHC urmează să fie repornit “în următoarele ore”.

Acceleratorul trebuie să producă intrarea în coliziune a protonilor care circulă în sensuri inverse la o viteză apropiată de cea a luminii, provocând desprinderea unor particule elementare încă neobservate fizic până în prezent.
LHC va recrea, timp de o fracţiune de microsecundă, condiţiile care prevalau în univers imediat după Big Bang, înainte ca particulele elementare să se asocieze pentru a forma nuclee de atomi. Fizicienii de la CERN speră să poată detecta în fine bozonul Higgs, o misterioasă particulă care ar da masa tuturor celorlalte în teoria modelului standard. Proiectul de 3,7 miliarde de euro a fost conceput în 1983, iar lucrările la el au început în 1996. Proiectul a mobilizat mii de fizicieni şi ingineri din toată lumea.

“Sfârşitul lumii” se amână pentru octombrie


Acceleratorul de particule LHC, cea mai costisitoare şi complexă maşinărie construită de om, a fost pus în funcţiune astăzi, la 10, ora României, în apropiere de Geneva. În loc să stârnească admiraţie şi curiozitate, acceleratorul a devenit o sperietoare, mulţi temându-se că el va aduce Apocalipsa. În România, cei mai speriaţi au fost membrii PC, care au organizat un miting de protest faţă de „distrugerea Terrei“.

Astăzi s-a lansat cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC (Large Hadron Collider), destinat să descifreze geneza Universului. Deşi doar o mână de cercetători consideră că imensul dispozitiv de sub graniţa Franţei cu Elveţia, construit de Laboratorul European pentru Fizica Particulelor (CERN), va cauza distrugerea Terrei, presa din întreaga lume s-a luat la întrecere în propovăduirea unui scenariu apocaliptic în care o gaură neagră va devora Pământul. A fost suficient pentru fanatici să vadă în LHC, sub influenţa profeţiilor apocaliptice, un simbol al cunoaşterii scăpate de sub control, ce va duce inevitabil la nimicirea umanităţii. Nu a durat mult şi forumurile au fost umplute de comentarii în care se spune că cei opt miliarde de dolari cheltuiţi pentru ambiţiosul experiment ar fi trebuit folosiţi în alte scopuri, precum stârpirea foametei, şi că oamenii de ştiinţă care s-au implicat în proiect ar trebui pedepsiţi.

„Lumea va lua într-adevăr sfârşit astăzi, dar numai pentru că înţelegerea noastră asupra mecanismelor care o fac posibilă se va îmbogăţi considerabil şi se va schimba radical odată cu lansarea LHC“, crede Lucian Ancu, doctorand român la Universitatea Nijmegen, din Olanda. „Astăzi puteţi fi martorii pornirii unei maşini care va schimba faţa lumii aşa cum o ştim. De aceea merită să staţi cu ochii pe acest proiect. Nu din frica unui iminent sfârşit al lumii, ci din bucuria de a fi martori la un moment care va revoluţiona ştiinţa de astăzi“, a precizat el într-un articol publicat pe stiinta.info.

Pentru cei pregătiţi să dea ca sigur sfârşitul lumii azi, oamenii de ştiinţă îi anunţă că de abia în octombrie vor avea primele ciocniri de particule. De altfel, CERN a publicat pe 5 septembrie un raport privind siguranţa proiectului, care a întărit concluziile similare la care au ajuns şi alte rapoarte din trecut. „LHC e sigur, iar afirmaţiile potrivit cărora prezintă riscuri sunt pură fantezie“, a declarat directorul general al CERN, Robert Aymar.

Primii care s-au arătat convinşi că acceleratorul va pune capăt lumii au fost doi oameni de ştiinţă controversaţi, fizicianul Walter Wagner şi cercetătorul în teoria timpului, Luis Sancho. Ei au intentat în luna mai un proces împotriva CERN, la o instanţă judecătorească din Hawaii, din teama că acceleratorul va genera o gaură neagră minusculă ce va înghiţi Pământul sau o serie de particule numite „strangelets“, menite să transforme Terra într-un bulgăre de materie moartă. Walter Wagner a mai iniţiat procese de acest tip înainte de punerea în funcţiune, în 2000, a acceleratorului de ioni grei relativişti al Laboratorului Naţional Brookhaven din Statele Unite. Barbatul n-a avut câştig de cauză, iar acceleratorul nu a generat nici un scenariu apocaliptic de când a fost inaugurat. O temere similară o are şi un grup de cercetători condus de Otto Rossler, un chimist german ajuns la pensie, scrie publicaţia „Daily Mail“. Rossler şi adepţii săi cred că experimentele desfăşurate la LHC vor duce la apariţia unui quasar devastator (n.r. - sursă intensă de energie, alimentată de găuri negre) în interiorul Terrei.

Teoriile au fost adaptate, apoi, la profeţii mayaşe, care dau termenul limită al Apocalipsei în 2012 şi la scrierile lui Nostradamus, care prevesteau într-un catren: „Fugiţi, fugiţi din Geneva cu toţii (...) Raza contrapozitivă o să vă extermine pe toţi“. „Nimic nu se va întâmpla timp de patru ani. După acest interval, o rază de lumină va ţâşni din Oceanul Indian şi nimeni nu va fi în stare să explice fenomenul“, a declarat Rossler, adăugând că quasarul va produce tsunami-uri şi cutremure puternice. „Atmosfera se va transforma radical, viaţa va lua sfârşit. Va fi fum şi foc, la fel cum scrie în Biblie“, a mai spus chimistul. Grupul condus de Rossler a cerut, în luna august, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului oprirea proiectului, însă nici această iniţiativă, nici cea formulată în Hawaii nu au reuşit să deturneze lansarea acceleratorului de la calendarul prestabilit.

Unii opozanţi ai LHC au decis să-şi facă însă dreptate pe cont propriu, ameninţându-i cu moartea pe cercetătorii CERN la telefon şi prin e-mailuri, precizează „The Telegraph“. Cele mai multe mesaje au fost de tipul „sunteţi răi şi periculoşi şi veţi distruge Terra“, însă au existat şi persoane care le-au ţintit coarda sensibilă. Este cazul unei mame care l-a sunat pe James Gillies, purtătorul de cuvânt al CERN, rugându-l: „Sunt extrem de îngrijorată. Spuneţi-mi, vă rog, că nici un pericol nu-mi ameninţă copiii“. Laboratorul european şi-a luat chiar şi măsuri de protecţie împotriva unor eventuale atentate.

„Eu nu am primit ameninţări, însă conducerea CERN a întărit paza la accesul în incinta institutului, pentru a evita producerea unor evenimente neplăcute“, a declarat, de la Geneva, pentru Cotidianul, Mircea Penţia (foto), cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară din România şi cercetător asociat la CERN. Potrivit acestuia, aproape 100 de cercetători români sunt implicaţi în proiectul de la CERN.



Cei care cred că acceleratorul de particule va aduce Apocalipsa n-ar trebui însă să se grăbească să-şi facă socotelile cu viaţa, spun cercetătorii români. „Pe 10 septembrie nu se vor produce ciocniri, ci doar se vor accelera protoni, pentru marcarea începerii funcţionării acceleratorului. Mai mult, energia de accelerare este mult mai mică decât cea la care va funcţiona LHC. Abia în octombrie (n.r. - pe data de 21) vor începe ciocnirile de particule“, a declarat pentru Cotidianul Călin Alexa (foto), fost cercetător asociat la CERN. Penţia a subliniat că frica de o eventuală Apocalipsă este neîntemeiată, din moment ce „ciocnirile de particule vor avea loc la energii aflate încă departe de energia maximă a razelor cosmice care intră în contact cu atmosfera Terrei. Aceste interacţiuni se petrec de miliarde de ani, şi totuşi până în prezent nu au fost observate efecte vizibile pe Pământ“.



Ciocnirile de particule urmăresc să răspundă unora dintre cele mai importante întrebări ale oamenilor de ştiinţă privind mecanismele universului. Un astfel de mister este existenţa bozonului Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu“, despre care se crede că e responsabil cu masa corpurilor. De asemenea, un alt obiectiv este confirmarea teoriei supersimetriei, potrivit căreia fiecare particulă are drept corespondent o antiparticulă, descoperire ce ar putea elucida misterul materiei negre. Alte aspecte care vor fi urmărite sunt existenţa unor dimensiuni suplimentare celor cunoscute (trei spaţiale şi una temporală) şi posibilitatea apariţiei unor găuri negre în miniatură.

Biografia celui mai ambiţios experiment ştiinţific
• 8 miliarde de dolari au fost cheltuiţi pentru acceleratorul de particule de la CERN
• 14 ani a necesitat lansarea ambiţiosului experiment
• 10.000 de oameni de ştiinţă şi ingineri din 85 de ţări au participat la proiect
• 27 de kilometri are tunelul care găzduieşte acceleratorul, aflat la 100 de metri adâncime
• 99,9999991% din viteza luminii (300.000 km/s) va fi viteza cu care vor circula protonii
• minus 271 de grade Celsius este temperatura acceleratorului, mai rece decât cea a spaţiului cosmic îndepărtat
• 9.300 de magneţi va avea LHC
• 450 de miliarde de electron-volţi va fi energia la care vor avea loc primele coliziuni


sursa : cotidianu.ro


Niciun comentariu: