miercuri, 19 martie 2008

Post,Sanatate,Viata = NOI

Postul nu inseamna doar abtinerea de la a manca alimente „de dulce”. Gandurile si vorbele rostite trebuie sa fie pozitive, sentimentele de pace, intelegere, prietenie, sa domine trairile noastre. Dar mai presus de toate se afla iubirea: fata de copii, de partener(a) si de ceilalti membri ai familiei, fata de colegi, chiar si fata de omul de pe strada si – de ce nu? – de „inamicii” declarati ori nedeclarati.

Sanatatea gandurilor si a sentimentelor inseamna mai mult decat armonie a existentei, ea rasfrangandu-se cat nu ne imaginam de puternic si de benefic asupra starii de echilibru a organismului, a intregului corp fizic. Iar impartasirea reciproca a supremului sentiment face din noi adevarati atleti de neinvins.

In viata de familie, armonia dintre parteneri privind dispozitia mentala, sufleteasca sau fizica nu este realizata intotdeauna la parametrii ideali. O cauza a acestei stari de lucruri, in afara deosebirilor de caracter sau de temperament, de stare de sanatate sau de conditiile conjuncturale, o constituie gradul de compatibilitate bioritmica. Nu ne simtim in aceeasi zi la fel de bine. Exista momente sau perioade cand totul merge bine, avem capul limpede, sufletul optimist, forta de munca, ne enervam mai greu, suntem mai toleranti fata de cei din jur. Aceste zile sunt, din punct de vedere bioritmic, pozitive sau cu un potential inalt de energie (fizica, mentala ori emotionala), insa aceste ritmuri sunt inegale, unele fata de altele, la aceeasi persoana, iar gradul lor de armonizare sau de dispersie fluctueaza de la o perioada la alta, in mod ciclic. Sa dam un exemplu.

Cand bioritmul fizic si cel mental sunt pozitive sau crescute, iar bioritmul emotional este scazut, avem tonus fizic si creativitate, dar ne enervam usor si suntem mai impresionabili. Cand bioritmul emotional este crescut, in schimb cel fizic si cel mental sunt scazute, ne simtim toleranti, calmi, dar in acelasi timp fara vlaga, dornici de odihna si putin productivi intelectual sau creativ. Din cand in cand, la intervale regulate (ciclice), cele trei bioritmuri sunt sincrone, fie crescute, fie scazute. In primul caz, ne simtim exceptional si totul ne reuseste de minune; in cel de-al doilea caz, nimic nu ne reuseste si consideram ca suntem cei mai ghinionisti oameni de pe pamant. Daca vom reusi sa ne intelegem pe noi insine, din acest punct de vedere, vom putea sa ne armonizam mult mai bine atat cu efortul cotidian, cat mai ales cu cei din jur, deci si cu partenerul de cuplu. Cum vom proceda?

- Cand noi insine suntem in dificultate fizica, vom avea grija sa nu supralicitam capacitatea de adaptare, acordandu-ne mai multa grija pentru odihna, alimentatie tonifianta (proteine de buna calitate, fructe si legume) si divertisment. Cand il observam pe partener ca se afla el insusi in aceasta situatie, incercam sa-l intelegem si sa-l menajam.

- Cand suntem in bioritm fizic crescut, vom recupera ceea ce a ramas restanta (treburi gospodaresti, culinare, profesionale, pentru a intra in rezonanta cu timpul si cu obligatiile ce ne revin).

- Aceleasi observatii se refera si la bioritmul emotional (evitam conflictele, nu ne angajam in controverse, nu punem prea mult la suflet esecurile, reprosurile si incercam, la randul nostru, sa-l intelegem pe partener). Pentru bioritmul mental, perioadele scazute se pot compensa prin prelungirea duratei de somn si de repaos intelectual, evitarea efortului de creatie, calcul etc., evitarea alcoolului si sustinerea cu alimente energizante a sistemului nervos central (miere de albine, polen, lecitina, peste, ficat, vitaminele B1, B6, sucuri concentrate de fructe, combinate cu cele de legume, in special de morcovi)

- Dintre cele trei bioritmuri, pentru viata conjugala este mai importanta componenta emotionala, care este responsabila de reactiile nervoase, de sensibilitatea, gradul de toleranta la critica, gelozie, suspiciune, zgarcenie, esecuri sexuale, risipa banilor, problemele de serviciu etc.

- Oricat am incerca, nu vom reusi niciodata sa eliminam din viata noastra si zilele „proaste”, mai putin faste. Trebuie sa intelegem insa ca ele sunt in firea lucrurilor, fac parte, in mod natural, din viata noastra. Ceea ce poate ajuta mult un individ si, mai departe, un cuplu va fi marea lui doza de intelegere si toleranta, capacitatea de a ierta si uita, alaturi de panaceul armoniei – dragostea...

Niciun comentariu: