duminică, 26 iulie 2009

Contact sexual dureros?

Multe femei suferă din cauza durerilor la contactul sexual. Pentru unele femei este o fază trecătoare, însă, în alte cazuri, durerea devine prezentă la fiecare partidă de amor. Terapeutul în psiho-sexologie, Paula Hall, ne explică cum se instalează acest discomfort și ne dă câteva sfaturi despre cum să îl depășim.

Lipsa excitării

Este, de departe, cel mai comun motiv pentru care avem dureri la penetrare. Când corpul unei femei este pregătit pentru sex, vaginul se mărește atât în lungime, cât și în lățime. În acest timp, se lubrifiază, astfel se evită frecarea. Dacă nu ești excitată, nu vei putea avea un contact sexual plăcut. În schimb, dacă ești excitată și penetrarea tot este dureroasă, consultă un ginecolog ca să te asiguri că nu suferi de vreo afecțiune care să îți provoace astfel de neplăceri.
`Cercul` durerii Problema cu durerea este că blochează excitarea. Și, evident, lipsa excitării duce la mai multă durere. Multe femei se văd prinse într-un cerc al durerii - dacă au avut contacte sexuale neplăcute, le este frică de durere. Frica de durere blochează excitarea, lipsa excitării provoacă mai multă durere și tot așa.

Câteva sfaturi

Relaxează-te. Este cel mai important lucru pe care îl poți face. Fă o baie, respiră profund și cumpără-ți tot felul de obiecte care să îți inducă o stare de relaxare: muzică special destinată, lumânărele sau ce îți dorești tu. Rezolvă-ți problemele din cuplu. Trebuie să te asiguri că atât mintea, sufletul cât și trupul sunt doritoare de sex. Dacă ești nemulțumită de ceva cu partenerul, rezolvă problema înainte de toate. Fă exerciții fizice cu pelvisul. Asta va crește fluența de sânge în zona genitală și vei fi mult mai receptivă la orice senzație de excitație fizică. Bucură-te de sexualitatea ta. Nu te grăbi și lasă-ți corpul să se concentreze asupra senzației atingerii. Lubrifiază-te. Este important pentru că-ți induci mai repede starea de excitație. Poți păstra un tub de lubrifiant sub pat. Stimulează-ți sistemul nervos. Fă exerciții, uită-te la filme de groază, dă-te în parcul de distracții în roller coaster - de fapt, fă orice lucru care îți ridică nivelul adrenalinei și ritmul cardiac. Cercetătorii susțin că trupul va fi mult mai receptiv, sexual vorbind, 15 - 30 de minute mai târziu.

Vorbește cu un ginecolog

Nu te speria dacă niciuna din sfaturile de mai sus nu au funcționat în cazul tău. Dacă te confrunți de multă vreme cu acele dureri, trebuie să te asiguri că nu e nimic grav. Este probabil ca acel ceva ce îți provoacă durerea să poată fi tratabil, odată descoperit de cine trebuie. Ar trebui să consulți un ginecolog sau un terapeut în psiho-sexologie. Probabil îți va adresa astfel de întrebări: -Simți durere profund, în vagin, sau superficial? -Durerea este pe o parte sau pe ambele? -Te doare și spatele? -Cum poți o poți descrie? Este o durere intensă, arzătoare, sau ascuțită, ca un junghi? -Te doare doar la început sau senzația persistă pe toată durata contactului sexual? -Variază în diverse poziții sau perioade ale lunii?

De altfel, mai sunt și alte cauze pentru care poți experimenta astfel de neplăceri pe durata unui contact sexual.

Nașterea. Este foarte comun acest aspect, ca femeile să aibă dureri după naștere, mai ales dacă ai experimentat epizitomia - o tăietură ce a ușurat nașterea.

Menopauza. Penetrarea poate fi dureroasă în timpul menopauzei, deoarece nivelul de estrogen este mai scăzut și asta duce la subțierea peretelui vaginal. Există creme care te pot ajuta.

Infecţiile urinare. O mare sursă pentru astfel de dureri.

Alergia la prezervative. Poți fi sensibilă la anumite tipuri de prezervative, contraceptive sau lubrifianți. Încearcă și alte mărci de produse.

sursa: http://www.tabu.ro/

Niciun comentariu: