luni, 30 martie 2009

Picăturile inteligente de rouă


O realizare tehnică remarcabilă a cercetătorilor israelieni face posibilă construcţia unor reţele de senzori în miniatură pentru detectarea intruşilor.
Categorie: Tehnologie
Autor: Cristian Presură

O realizare tehnică remarcabilă a cercetătorilor israelieni face posibilă construcţia unor reţele de senzori în miniatură pentru detectarea intruşilor. Împrăştiate pe câmpuri, în case sau în magazine, ca nişte adevărate picături de rouă, noua reţea de senzori este suficient de ieftină şi efectivă pentru a construi un model al reţelelor viitorului de protecţie a clădirilor rezidenţiale sau a graniţelor statelor.

Un lucru este sigur: tehnologia senzorilor portabili suferă astăzi o revoluţie tăcută dar accelerată. Dacă numai acum câţiva ani apăreau primele sisteme GPS, astăzi acestea pot fi deja cumpărate separat în senzori de mai puţin de un centimetru în dimensiune. Un alt exemplu sunt senzorii de identificare RFID, care au apărut tot acum câţiva ani şi care au ajuns aşa de comuni şi au evoluat aşa de repede, încât societatea îi vede deja că pe o posibilă ameninţare (vezi polemica paşapoartelor biometrice). Ar mai putea fi amintite centurile de monitorizare a bătăilor inimii (populare printre iubitorii de sport), accelerometrele în miniatură (pe baza cărora se poate monitoriza mişcarea) sau senzorii de detecţie a presiunii din cauciucuri, care vor fi obligatorii în Uniunea Europeană în câţiva ani.

Toţi aceşti senzori beneficiază de câteva progrese tehnologice ale ultimilor ani, cum ar fi tehnologia de comunicaţie fără fir, tehnologia de consum redus de putere şi cea de producere în masă, care conduce la un preţ redus.

Urmărind evoluţia tehnologiei actuale a senzorilor, nu am putea să nu remarcăm o tendinţă generală: "senzori peste tot". Această tendinţă pare însă să fie adusă cu adevărat la realitate de noua realizare tehnologică a cercetătorilor de la Universitatea Tel Aviv (Israel), conduşi de prof. Yoram Shapira.

Acesta a reuşit să construiască un senzor în miniatură, cu dimensiuni de câţiva milimetri, dar la un preţ extrem de redus, de numai 25 de cenţi bucata! Senzorul poate fi programat pentru a detecta mai multe caracteristici la alegere, cum ar fi temperatura mediului ambiant, sunetul (printr-un microfon încorporat), lumina (cu ajutorul unui fotodetector) sau pur şi simplu vibraţia proprie (care poate fi indusă de un obiect în mişcare aflat în apropiere). Toţi aceşti parametri fac posibilă detecţia unei persoane pe o rază de 50 de metri, făcând acest senzor o alegere ideală pentru sistemele de protecţie împotriva intruşilor.

Mai mult însă, aceşti senzori pot comunica fără fir între ei, prin intermediul tehnologiei de radio frecvenţă atât de populară la ora actuală. În acest fel ei pot forma o reţea efectivă şi inteligentă de senzori care reacţionează selectiv, putând face distincţia dintre un om, maşină sau chiar animal.

Puterea cea mai mare este însă dată de preţul redus al acestor senzori, căci acesta face posibilă construirea unei reţele de mii de senzori la un preţ mai mult decât accesibil. De fapt, de aceea şi-a şi numit autorul lor noii senzori "picături de rouă", pentru că ei pot fi împrăştiaţi pe jos, pe pământ sau prin casă, precum picăturile de rouă care se aşează dimineaţa pe pământul umed. Senzorii sunt mici, aproape imposibil de văzut, ieftini şi formează astfel împreună un sistem extrem de eficient în monitorizarea a tot ceea ce mişcă în zona respectivă. El poate fi folosit astfel nu numai la protecţia de intruşi a diverselor clădiri, dar şi a graniţelor statelor ori pur şi simplu a unei simple turme de animale.

Desigur, realizarea tehnică a cercetătorilor israelieni rămâne de dovedit în practică, deoarece practica pune întotdeauna alte bariere tehnice cercetătorilor din laboratoare. Cu toate acestea, ideea noii reţele şi faptul că suntem aproape de implementarea ei practică nu pot face decât să ne pună pe gânduri. Oare va vezi ziua când, deschizând fereastra, ne vor întâmpina mii de astfel de senzori ascunşi în picăturile de rouă ale dimineţii?

[www.stiinta.info] Sursa originală: PhysOrg

Niciun comentariu: