joi, 22 ianuarie 2009

HPV, un microb cunoscut si nu prea

Exista mai mult de 100 de tipuri de Human papillomavirus. Peste 30 dintre acestea se transmit pe cale sexuala si duc la HPV-ul genital. Este asimptomatic - nu stim ca il avem, nu are anumite „semne”. Cel putin 5.000 de femei mor anual in America de cancer de col uterin. Mai bine de 1.000, in Franta. La noi, aproape 2.000. Mult. Enorm. Primul loc in Europa.

S-a vorbit atat in ultima vre­me despre HPV in Romania, dar de fapt nu se stie mai ni­mic. Pana sa incep docu­men­tarea pentru articol, recunosc ca nu stiam ca Human papi­l­lo­­­mavirus este de fapt nume­le unui grup de virusuri care afec­teaza pielea. Tipurile de HVP se numara cu zecile. Unele dintre ele provoaca un soi de negi pe maini sau picioare, altele in zonele genitale.

Dar exista multi oameni care nu au niciodata astfel de simp­tome si nu banuiesc macar ca sunt infectati. Cam 30 dintre aceste tipuri de HPV transmit si provoaca infectia genitala cu HPV. Nu prin schimb de fluide, ci prin simpla atingere a pielii.

In cazurile in care nu exista negii de care va spu­neam, adica in marea parte a situatiilor, au loc schimbari anormale in celulele din colul uterin (schimbari care pot fi detectate de testul Babes Papanicolau).

Am gasit la­mu­riri la medicul ginecolog Raluca Hera, specialist www.ginecologie.ro: „Aceste virusuri care se transmit pe cale sexuala sunt clasificate in tipuri «cu risc scazut» si «cu risc crescut». Ele pot infecta regiunea genitala la barbati si femei: penisul, vulva, anusul, vaginul, colul uterin sau rec­tul.

Tipurile HPV cu risc crescut» pot cauza anomalii ale testului Papanicolau. De asemenea, ele pot conduce la displazie cervicala si cancer al colului uterin, vulvei, vagi­nu­lui, anusului sau penisului. HPV tipurile 16 si 18 cau­zea­za aproximativ 70% din can­ce­rele de col uterin.

Alte tul­pini HPV cu potential malign (canceros) crescut sunt tipu­rile 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 si 68, a anuntat Or­ganizatia Mondiala a Sana­ta­tii. Tipurile HPV «cu risc sca­zut» pot cauza anormalitati usoare ale testului Papa­ni­co­lau sau condiloame genitale (vegetatii). HPV tipurile 6 si 11 cauzeaza aproximativ 90% din condiloamele genitale”.

Spui HPV, spui confuzie momentan

Cercetarile care au facut legatura intre cancerul de col si infectia genitala cu HPV sunt relativ noi, asa ca este inca o stare de confuzie atat printre pacienti, cat si printre medici, cei care fac campanii sau publicul larg care trebuie sa fie informat.

Ce nu stim noi nimic, dar ce nu stiu ame­ricanii, de exemplu. Intr-un sondaj national, citat de „American Social Health Association”, 70% dintre femei nu au putut spune care este cauza cancerului cervical, iar 76% nu au auzit in viata lor de HPV.

Factorii de risc si lupta cu ei

Majoritatea femeilor si bar­batilor sunt infectati la un mo­ment dat al vietii lor cu acest HPV. In mai toate ca­zurile insa, persoanele infec­tate elimina spontan infectia in aproximativ 6 luni, prin actiunea sistemului imunitar.

Afla mai multe din editia tiparita a revistei Ce se intampla doctore?

sursa: http://www.csid.ro/

Niciun comentariu: