sâmbătă, 25 octombrie 2008

Stâlp de iluminat ce devine şi moară de vânt

Compania Philips a dezvoltat un nou concept de stâlp de iluminat, desprins parcă din filmele SF, unul ce acumulează şi energie solară şi energie eoliană.
Categorie: Tehnologie
Autor: Cristian Presură




Recent, compania Philips a organizat la Moscova un eveniment anual, denumit „Simplicity Day”. In cadrul acestuia au fost prezentate o serie de concepte care susţin sloganul companiei „Sense and simplicity” (adica are sens si e simplu). Unul dintre conceptele care au atras atenţia a fost cel al unui stâlp de iluminat stradal foarte modern.

Stâlpul, care are o înălţime cam de 3 metri, are forma unei flori a soarelui, cu petale care se pot deschide mecanic la comandă. Petalele sunt însă prevăzute cu celule solare, care pot capta lumina în timpul zilei si o pot stoca pentru a fi utilizată seara sau noaptea sub forma energiei electrice. Mai mult însă, pentru a obţine cât mai multă lumină, stâlpul de iluminat este prevăzut cu motoare care reorientează petalele pentru a urmări soarele în diverse momente ale zilei, exact ca o veritabilă floare a soarelui.

Pentru vremea înnorată, atunci când lumina Soarelui este redusă si bate un vânt puternic, inginerii de la Philips au ales o altă metodă de colectare a energiei. Astfel, petalele se desfac sub forma unor elice, iar stâlpul de iluminat devine o veritabilă moară de vânt ce poate colecta energie eoliană! Desigur, în funcţie de lumină şi vânt, sistemul trebuie să aleagă automat una din cele două configuraţii.

În timpul serii, stâlpul de iluminat luminează foarte puţin. Pe „trunchiul” său sunt ataşate mici becuri care dau în plus o indicaţie asupra energiei stocate în timpul zilei. De îndată însă ce un trecător se apropie de stâlp, senzorii de proximitate ai acestuia pornesc automat lumina la valoarea sa nominală. În acest fel, energia înmagazinată este utilizată la maximul său de eficienţă. Şi tot pentru a îmbunătăţi eficienţa, stâlpul este prevăzut cu diode luminescente (LED-uri) de eficienţă ridicată.

În final, inginerii de la Philips susţin că acest sistem este de cel puţin două ori mai eficient decât un stâlp normal de iluminat. Desigur însă, preţul sistemului, odată introdus pe piaţă, va fi destul de piperat şi nu ştim dacă eficienţa invocată de cei la Philips include preţul iniţial al unui astfel de stâlp de iluminat.

Oricum, în ciuda rezultatelor trimestriale negative recent anunţate (influenţate de declinul economiei mondiale) compania Philips arată că inovaţia joacă încă un rol important în cadrul strategiei sale.

[www.stiinta.info] Sursa originală: PhysOrg

Niciun comentariu: