luni, 20 octombrie 2008

Computerul, o invenţie revoluţionară

Foarte mulţi oameni, deşi îl folosesc foarte des, nu ştiu să îl definească sau să îl descrie. Este vorba despre acel obiect care se numeşte computer, şi care ne uşurează foarte mult munca în domeniul Tehnologiei Informaţiilor (IT).

Computerul este un aparat/dispozitiv programabil care primeşte o serie de instrucţiuni şi pe baza acelor instrucţiuni efectuează anumite comenzi. Pe lângă acest lucru un computer poate rula un set întreg, diversificat şi compact de instrucţiuni, acel set fiind cunoscut sub numele de program. Acest simplu lucru, că poate rula un set întreg şi compact de instrucţiuni într-un interval foarte scurt de timp, diferenţiază un computer de un simplu calculator. Primele computere au apărut în jurul anilor 1940-1950. Acestea ocupau foarte mult spaţiu şi consumau foarte multă energie electrică şi de aceea erau folosite numai pentru un număr mic de comenzi şi era foarte incomod de a lucra cu ele. În zilele noastre dimensiunile unui computer variază foarte mult însă tendinţa este de a miniaturiza aceste dimensiuni astfel încât modul şi posibilitatea de a lucra cu ele să fie cât mai comod posibilă şi cât mai utilă.

În funcţie de puterea de procesare şi scopul lor, computere pot fi clasificate în:

1. Personal Computer (Computer Personal)- Este deobicei un computer personal de dimensiuni mai mici bazat pe un microprocesor. Microprocesorul este elementul de bază al unui sistem de calcul. Acesta poate fi considerat creierul computerului prin intermediul căruia trec toate instrucţiunile. Pe lângă microprocesor mai conţine: placa de bază, tastatura, mausul, monitorul, placa video, placa de sunet, placa de reţea şi un mediu de stocare.

2. Workstation (Staţie de lucru)- Este tot un fel de computer personal însă cu un microprocesor mult mai puternic care îi permite executarea mai multor instrucţiuni într-un interval de timp mult mai scurt.

3. Minicomputer (Mini-Computer)- Este un computer capabil de a suporta instrucţiuni de la o serie de zece până la câteva sute de useri,simultan.

4. Mainframe (Super-Computer)- Este un computer creat pentru o suporta o gamă foarte mare de instrucţiuni din partea a câtorva mii de useri, simultan.

5. Laptop (Computer de mici dimensiuni)- Este un computer mobil, de dimensiuni foarte mici şi foarte uşor de transportat. Aceste lucruri reprezintă un avantaj pentru oamenii care doresc călătoresc mult.

Computerele sunt formate din două mari părţi:

-Hardware: Aceasta reprezintă partea fizică a unui computer. Ea se împarte în două mari categorii:

A.Unitatea Centrală care este formată din

1.Unitatea de memorie internă:

a. RAM (Random Acees Memory= Memorie care poate fi citită şi modificată)- este memoria flexibilă a computerului. Informaţiile de pe această memorie se şterg odată cu oprirea computerului. Această memorie este folosită pentru stocarea temporară a unor date.

b. ROM (Read Only Memory= Memorie care poate fi numai citită)- este memoria inflexibilă. Informaţiile de pe această memorie nu se şterg odată cu oprirea computerului. Această memorie este folosită pentru stocarea permanentă a unor date. În această categorie însă există şi câteva excepţii, care pot fi modificate, cum ar fi PROM (Programmable Read Only Memory= Memorie pentru citire care se poate reprograma), EPROM (Eraseable Programmable Read Only Memory= Memorie pentru citire care se poate şterge şi reprograma)

2. Unitatea Centrală de Prelucrare (UCP) care este reprezentată de microprocesor

B.Periferice:

-de intrare: maus, tastatură, scaner

-de iesire: monitor, imprimantă

-Software: Aceasta reprezintă partea mentală a unui computer. Aceasta include programele şi seturile de instrucţiuni care rulează pe acel computer. Cea mai importantă parte software necesară şi indispensabilă pentru un computer este BIOSul, care se defineşte ca Basic Input/Output System care înseamnă sistemul elementar de intrare şi ieşire a instrucţiunilor. BIOSul este acea parte care face legătura între părţile fizice ale computerului şi cele mentale. O altă parte importantă din punct de vedere software este sistemul de operare, care rulează pe acel computer. Un sistem de operare este un ansamblu de programe care asigură utilizarea eficientă a resurselor hardware şi software ale unui sistem de calcul. Cele mai cunoscute sisteme de operare sunt: DOS, Microsoft Windows, Linux, UNIX şi Mac OS.

Printre cele mai cunoscute firme care creează şi asamblează computere se numără: Compaq, DELL, HP, Apple, IBM etc. Fiecare dintre aceste firme creează propriile computere cu componente de la diverse companii (AMD, Intel, ATI, NVIDIA etc.) şi acest lucru aduce diversitate în rândul computerelor şi totodată o gamă diversificată de noi posturi pentru lumea în care trăim.

Astfel putem spune că computerul este una dintre cele mai inovatoare şi folositoare idei din istoria omenirii. Datorită acestei invenţii oamenii sunt capabili de a face o serie de calcule şi de procese într-un interval foarte scurt de timp. Acest lucru este esenţial pentru că în ziua de azi lucrul cel mai de preţ lucru al omenirii este timpul şi astfel omul are mai mult timp pentru gândire, relaxare şi meditaţie şi totodată se poate concentra asupra rezolvării altor probleme.

Articol scris de Caius Bogdănescu, elev la Colegiul Naţional "C. D. Loga" din Timişoara, pentru stiinta.info

[www.stiinta.info]

Niciun comentariu: