vineri, 29 aprilie 2011

5 minuni ale naturii pe care trebuie sa le vezi inainte sa dispara

autor: Pro TV

Daca incalzirea globala nu este stopata vom ramane, pana in 2030, fata Marea Bariera de Corali, fara ghetarii din Alpii Elvetieni si Muntii Kilimanjaro, in 40 de ani, iar topirea calotei glaciare va duce la disparitia ursilor polari.

Termenele limita pana la care ne mai putem bucura de aceste minuni se apropie cu pasi repezi, asa ca eco-turistii au luat cu asalt zonele fragile din punct de vedere al mediului inconjurator. Asta poate insemna doua lucruri: degradarea intr-un ritm mai accelerat a acelor ecosisteme sau mai multi bani la bugetul local, care ar putea salva zonele aflate in pericol.

Bariera de corali din Belize

Bariera de corali din Belize

Unul dintre cele mai bogate si diverse ecosisteme din lume si caminul rechinilor-balena.

Ca si Marea Bariera de Corali din Australia, Bariera de Corali din Belize este in pericol de disparitie. O mare parte a recifului care se intinde de la Mexic pana in dreptul insulelor Honduras, a trecut in 1998 printr-un fenomen de albire. In multe zone, au fost distrusi chiar si 50% dintre corali. Pe langa fenomenul de decolorare accentuata, reciful a fost afectat si de incalzirea globala, poluarea cauzata de substantele chimice folosite in agricultura si numarul mare de turisti.

Bazinul Congo

Bazinul Congo

Padurile tropicale, ca cea din Bazinul Congo, produc 40% din oxigenul necesar sustinerii vietii pe Pament si sunt o sursa vitala de hrana, medicamente si minerale.

Padurea tropicala din Bazinul Congo este a doua ca marime din lume, dupa jungla amazoniana. Natiunile Unite avertizeaza ca doua treimi din acest ecosistem unic ar putea sa dispara pana in 2040, daca nu sunt luate masuri eficiente de protejare a acestuia.

Padurea este in pericol mai ales din cauza interventiei umane. Pe masura ce padurea se micsoreaza, absoarbe din ce in ce mai putin dioxid de carbon, contribuind astfel la schimbarile climatice.

Marea Moarta

Marea Moarta

Situata la aproape 400 de metri sub nivelul marii, este cel mai jos loc de pe Pamant, are o concentratie de sare de 10 ori mai mare decat apa de mare obisnuita si se crede ca ar contine minerale terapeutice.

Marea Moarta ar putea sa dispara in 50 de ani. Se micsoreaza cu 33 de centimetri anual. In plus, companiile de cosmetice dreneaza apa pentru minerale.

Madagascar

Madagascar

Mai mult de 80% din flora si fauna din Madagascar nu se gaseste niciunde altundeva pe Pamant. Daca nu sunt luate masuri imediate de conservare, in nu mai mult de 35 de ani padurile din Madagascar - a patra insula ca marime din lume - vor disparea, impreuna cu speciile de animale unice in lume pe care le gazduieste, printre care 20 de specii de lemur. Multe dintre animalele gasite in padurile din Madagascar nu au fost nici macar clasificate si vor disparea inainte sa poata fi studiate.

Insulele Maldive

Insulele Maldive

Aici gasesti corali si specii de peste pe cale de disparitie, ca rechinul leopard. Daca incalzirea globala nu este stopata insulele Maldive vor disparea inghitite de apele Oceanului Indian. Asta pentru ca topirea ghetarilor determina cresterea nivelului marilor. Cele 1.190 de insule si atoli (n.r. insula in forma de inel, formata in marile calde din schelete de corali), din care 200 sunt locuite, se ridica la numai 2,43 de metri deasupa nivelului marii.

In 2008, presedintele Insulelor Maldive a anuntat ca guvernul a inceput sa cumpere teritoriu in alte tari, inclusiv India, pentru a-i muta pe cetatenii afectati de cresterea nivelului Oceanului Indian. Iar in 2009, a tinut o sedinta de guvern subacvatica pentru a atrage atentia asupa vulnerabilitatii insulelor.

sursa : http://stirileprotv.ro/

Niciun comentariu: