joi, 29 octombrie 2009

Cum se interpreteaza un dictionar de resurse umane


09:59 23.10.2009 de Carmen Ulian

Dupa ce am putut vedea cum interpreteaza cei de la resurse umane un CV, a venit momentul sa descifram si un dictionar al HR.

Pentru ca ne apropiem de weekend si ar fi bine sa avem o stare de relaxare, interpretarea amuzanta a micului dictionar de resurse umane ar trebui sa va aduca un zambet pe buze.

Si pentru cei care nu sunt in tema cu termenii HR aceasta poate fi o cale de a-si aprofunda cunostintele in materie . Este posibil ca unii dintre voi sa recunoasca subtilitatea traducerii, dar si sa se fi lovit de anumite situatii.

Un candidat bun pentru un post in firma ar trebui sa scrie in CV-ul sau ca este creativ, ca isi propune sa se autodepaseasca sau ca are abilitatea de a invata lucruri noi.

Sa vedem cum s-ar traduce toate acestea in practica:

"Junior" - scriem asta in titlu ca sa fie clar cat platim, vin acuma si cerintele;

" Companie in plina dezvoltare " - ti-o bagam pe aia ca te platim doar la inceput prost pana ne ridicam;

"Conditii financiare la nivelul pietei" - e criza la toti nu numai la noi;

"Nascut in zodia Fecioara" - 'TF ?

"Pasionat de domeniul IT " - sa aiba abilitatea de a instala saptamanal windowsul secretarei si la doua zile sa vada de ce nu merge imprimanta;

"Creativitate" - O sa mai faci si munca altora;

"Conditii de lucru la standarde occidentale" - Scaun cu spatar;

"Acces la cel mai performant software" - P2P;

"Laptop de serviciu" - vei avea de lucru si acasa;

"Persoana cu capacitate de a lucra independent" - cum ziceam, vei avea de lucru si acasa;

"Abilitatea de a invata lucruri noi" - cum sa tragi de salariu doua luni, cum sa faci economie la mancare, etc;

"Pachet salarial motivant" - te motiveaza sa cauti in permanenta si altceva;

"Echipa tanara" - nu ne permitem decat studenti;

"Mediu tanar si dinamic" - schimbam studentii in fiecare an;

"Cu dorinta de autodepasire zilnica" - azi 8 ore la munca, maine 8 ore jumatate, poimaine 9.....

"Telefon de serviciu" - trebuie sa avem o metoda de a da de tine si sambata;

"Program flexibil" - Se poate intinde oricat;

"Salarizare pe masura realizarilor profesionale" - noi ne facem ca platim, tu te faci ca muncesti;

"Simtul umorului" - mai ales in ziua de salariu;

"Mediu competitiv" - colegi care te sapa;

"Salariu motivant" - Mai mult pentru angajator (asta din urma e o specie de salariu foarte des intalnita, mai toti il ofera).

Sursa : add-at-work.com cu http://www.apropo.ro/
Sursa foto: ammonshea.com

A fost stabilita varsta celui mai vechi eveniment cosmic observat vreodata


Este vorba despre o gigantica explozie de raze gamma - “'Gamma Ray Burst”-, survenita pe cand Universul era foarte “tanar”, la doar 630 milioane de ani dupa Big Bang. Explozia a avut loc in urma cu 13,7 miliarde de ani.

O explozie gigantica a unei stele a iluminat pentru prima oara "Universul intunecat": a avut loc in urma cu aproximativ 13,7 miliarde de ani, intr-un univers foarte "tanar", care pana acum se credea ca ar fi fost lipsit de stele si scufundat intr-o bezna totala. Este vorba, de asemenea, si despre obiectul cel mai indepartat observat pana acum de astrofizicieni.

"Se credea ca in primii 800-900 milioane de ani, Universul ar fi fost intunecat, insa nu s-a intamplat deloc asa", a declarat Massimo Della Valle, de la Observatorul din Napoli al Institutului National de Astrofizica din Italia (INAf). Astrofizicianul este autorul studiului (publicat in revista Nature), realizat in colaborare cu Guido Chincarini, de la Universitatea Bicocca din Milano si coordonat de Ruben Salvaterra, de la INAF.

Detectarea exploziei care a luminat pentru prima oara Cosmosul a fost facuta de astrofizicienii italieni cu ajutorul satelitului Swift, nascut din colaborarea dintre NASA, Agentia Spatiala Italiana (Asi) si Consiliul britanic pentru Studii Astronomice si de Fizica Particulelor (Pparc), si Telescopul National Galileo al INAF, din Insulele Canare.

Primul instrument a detectat explozia de raze gamma (denumita "GRB 090423"), iar al doilea a permis sa-i fie masurata distanta, impreuna cu Very Large Telescope (VLT) de la Observatorul meridional european (ESO) din Chile. "Este prima oara cand vedem un obiect luminand universul intunecat", a adaugat Della Valle.

Sursa: Ansa cu http://www.descopera.ro/

Femeile chiar ajung sa arate ca mamele lor!


Pe masura ce inainteaza in varsta, cele mai multe dintre femei incep sa semene fizic tot mai mult cu mamele lor, de unde si indemnul adresat, mai in gluma, mai in serios, petitorilor, de a-si privi bine viitoarele soacre, pentru a sti ce-i asteapta. Fenomenul, cunoscut in mod subiectiv de multa vreme, a fost studiat acum cu ajutorul unor tehnici medicale moderne, rezultatele aratand ca schimbarile in aspectul fetei urmeaza un anumit tipar familial, care se transmite de la o generatie la alta.

O echipa de specialisti in chirurgie plastica din California a analizat, cu ajutorul aparaturii de imagistica si al modelarii 3-D computerizate, modul in care se schimba trasaturile fetei in procesul de imbatranire.

Ei au constatat ca multe femei tind sa mearga pe urmele mamelor lor, in ceea ce priveste aparitia ridurilor si modificarile conturului fetei.

Asemanarile se remarca mai ales in doua zone - la coltul ochilor si la nivelul pleoapei inferioare.

Chirurgii plasticieni considera ca aceste informatii ar putea fi utile pentru o mai buna planificare a operatiilor estetice la nivelul pleoapelor, tinand cont de faptul ca blefaroplastia cosmetica - operatia de "intinerire" a pleoapelor - este o procedura de chirugie estetica foarte ceruta, a patra ca popularitate in SUA, dupa cum arata un studiu din 2008.

Sursa: FOXNews cu http://www.descopera.ro/

marți, 27 octombrie 2009

Cum supravietuim Apocalipsei? 5 obiecte pe care trebuie sa le avem la indemana


Fie ca va veni din cer, fie de pe Pamant, catastrofa cosmica sau accident provocat chiar de oameni, un dezastru global, survenit brusc, ar putea fi o buna aproximare a Apocalipsei prezise de textul biblic. Vine o cometa, pica un asteroid, cineva face o criza de dementa si apasa pe “acel” buton pe care n-ar trebui niciodata sa apese… probabil ca pericolele sunt chiar mai multe decat ne imaginam si atunci, ce ne ramane de facut?

Sa plangem? Total neconstructiv. Sa radem? Sigur, cu Apocalipsa, oricum ar fi sa fie ea, nu-i de glumit, dar umorul e o "arma" care si-a dovedit puterea si eficacitatea in mii de ani, presarati cu sute de mii de dezastre mai mari ori mai mici, abatute asupra oamenilor. Dar, in afara de a face bancuri, ce mai putem face in eventualitatea unei astfel de intamplari groaznice?

Pornind atat de la inclinarea noastra de a glumi pe seama pericolului, cat si de la nevoile fundamentale ale oamenilor, redactorii publicatiei Popular Science au imaginat - mai in gluma, mai in serios - trusa de supravietuire in caz de cataclism major: cinci obiecte - nu mai multe - care, daca ne-ar fi la indemana, ar putea fi de mare ajutor in cazul in care ceva groaznic se abate asupra Terrei sau chiar numai asupra unei regiuni mai restranse a ei. Daca e regiunea in care locuiesti chiar tu… poate n-ai sa mai ai timp sa te gandesti singur ce sa iei inainte sa fugi din casa si sa te refugiezi unde-oi putea. Asa ca… ia astea cinci lucruri si descurca-te cum poti!

5 instrumente pentru a supravietui Apocalipsei

Aer respirabil

Daca, in urma unui impact devastator de orice soi, este distrusa o uzina chimica, aerul din apropierea ei ar deveni, cu mare probabilitate, otravitor. Si, cum uzinele chimice sunt destul de raspandite, iar multe toxine au neplacuta proprietate de a putea fi cu usurinta dispersate pe distante mari de catre curentii de aer, ne trebuie un echipament de protectie. Solutia Popular Science: o masca de gaze prevazuta cu un filtru care tine la distanta amoniacul, clorul, pulberile toxice…



Modelul propus - Advantage 420 Half Mask Respirator - are un mecanism foarte simplu de fixare, ca s-o puteti pune repede pe cap (ca doar nu va puteti tine respiratia nu stiu cat) si se gaseste in trei marimi diferite, ca sa se potriveasca pe orice capatana.
msanorthamerica.com




Hrana si adapost

Forta - fizica si morala -, rabdare si noroc; daca le ai pe astea, tot ce-ti mai trebuie sunt niste scule bune, un "utilaj" minim cu care sa poti incropi un refugiu si ceva de mancare.

Un briceag multifunctional ar fi o optiune foarte buna, iar daca vreti ceva mai "profi" - o multiunealta smechera, ca asta din poza, Leatherman Super Tool 300, cu clesti, lame taioase, pila, mini-fierastraie… in fine, 19 unelte diferite adunate intr-un singur manunchi. Daca nici cu astea nu faceti nici o treaba, inseamna ca sunteti chiar neajutorati si degeaba ati avut noroc si ati supravietuit cateva zile dupa Apocalipsa: selectia naturala tot o sa va rada din schema.
leatherman.com


In Romania gasiti aici sa faceti comanda !!!

Apa potabila

Totul a sarit in aer, continutul retelei de canalizare s-a dus direct in cursurile de apa, s-au deversat fel de fel de mizerii peste tot, asa ca apele din jur sunt mai poluate decat au fost vreodata - desi era destul de rau si inainte. Ce-i de baut… pardon, de facut? Fara apa nu putem trai, deci ne trebuie ceva cu care sa o decontaminam, curatand-o macar de agentii patogeni care misuna prin ea si dintre care unii ne-ar putea veni de hac in mai putin de 48 de ore.



Metoda ieftina, dar laborioasa - mai ales cand n-ai de nici unele: fierberea apei (daca aveti in ce, la ce etc.) Alta propunere? Iata, scump, dar rapid si eficient: CamelBak All Clear UV Water Purification System, un dispozitiv portabil, avand incorporat in capacul etans un bec special, cu lumina ultravioleta, care distruge in 80 de secunde bacterii, virusuri si protozoare. Functioneaza cu o baterie care se reincarca prin miscare, asa ca nu stati degeaba in timp ce razele UV se lupta cu microbii, ci alergati, cel mai bine dupa un animal comestibil (sau din calea unuia care va considera el pe voi comestibili !!!) Oricum miscarea prinde bine, ca sa va sa va mentineti in forma (fiindca, dupa Apocalipsa, treaba cu supravietuirea celui mai apt o sa fie mai valabila ca oricand).
camelbak.com




Energie electrica

In caz de Apocalipsa de orice origine, sunt mari sanse ca sistemele de alimentare cu energie sa fie la pamant - si la propriu, si la figurat. Presupunand ca soarele mai straluceste inca (daca n-a fost intunecat de un strat gros de cenusa, cum ar fi cazul unei ierni nucleare, de exemplu), un dispozitiv care converteste energia solara in energie electrica poate fi de ajutor, in prima urgenta, pentru a capata lumina (probabil ca inca nu stiti sa faceti focul frecand doua bucati de lemn, desi n-ar fi stricat sa invatati) si alimenta niste alte dispozitive consumatoare de curent, pe care eventual le-ati avea asupra voastra.



Cu SunNight Solar BoGo SN-3, o ora de incarcare la soare egal 15-40 minute de utilizare. Situatia devine cu adevarat naspa grava daca nu mai vine destula lumina de la Soare; atunci chiar ca trebuie sa va apucati numaidecat sa frecati lemnele alea, fiindca dureaza ceva timp pana se aprind. N-o sa capatati electricitate, dar o sa aveti macar caldura si lumina.
sunnightsolar.com


Contactul cu alti oameni

Nici nu va dati seama cat e de necesar pana cand nu ramaneti fara el. Cum luati legatura cu alti supravietuitori, atunci cand retelele de telefonie mobila s-au dus naibii? Un telefon cum e Motorola Clutch i465 s-ar putea sa fie de folos, deoarece are incorporat un dispozitiv tip walkie-talkie, cu ajutorul caruia se poate comunica prin radio cu telefoane similare aflate pe o raza de 10 km. Mda, telefoane similare… deci ar trebui sa ne inzestram tot neamul cu asa ceva?
motorola.com



Dintre comentariile utilizatorilor referitoare la articolul din Popular Science, cele mai interesante s-au dovedit cele privind obiectele pe care fiecare martor al Apocalipsei le-ar lua cu el daca ar fi silit sa se refugieze. Ideile au variat: o pusca de vanatoare, o sticla plina cu whisky…

Hai, ziceti si voi ce ati lua in caz de Apocalipsa!



Sursa: http://www.descopera.ro/

duminică, 25 octombrie 2009

“Google”-itul ne salveaza de dementa


Utilizarea motoarelor de cautare poate ajuta la prevenirea dementei si a pierderilor de memorie, se arata intr-un nou studiu bazat pe scanarea creierului uman in scopul determinarii activitatii cerebrale la varste inaintate.

Cercetatorii au descoperit ca adultii de varsta mijlocie si cei de varsta a treia, toti cu o experienta redusa in ceea ce priveste utilizarea internetului, au manifestat o intensificare a activitatii cerebrale dupa ce au navigat pe internet o ora pe zi, timp de doua saptamani.

"Meritul nu apartine internetului in sine, cat cautarii de informatii si stimularii continue a creierului", declara cercetatoarea Susan Bookheimer, neurolog in cadrul Universitatii California, Los Angeles.

Din cei 24 de voluntari cu varste cuprinse intre 55 si 78 de ani, jumatate au declarat ca au experienta in navigarea pe internet, in vreme ce ceilalti s-au declarat neexperimentati. Intreg grupul a fost indrumat sa navigheze pe internet o ora pe zi, timp de o saptamana. Scanarile cerebrale au fost efectuate inainte si dupa perioada de test, la sfarsitul careia au fost observate imbunatatiri considerabile ale activitatii cerebrale in cazul jumatatii neexperimentate.

Desi nu reusit sa demonstreze acest lucru, membrii echipei considera ca documentarea pe internet ar putea preveni instalarea dementei si declinul cognitiv la oamenii in varsta.
"Nu stim inca daca aceste imbunatatiri sunt temporare. Ideea principala este sa ne mentinem mintea in forma, oferindu-i noi si noi provocari", declara membrii echipei.

Sursa: National Geographic preluat : http://www.descopera.ro/

Ghid de manevrat persoanele narcisiste

Narcisismul este o atitudine de dragoste si admiratie exagerata fata de propria persoana. Aparent o tulburare de personalitate inofensiva, aceasta fascinatie nemotivata nu este deloc sanatoasa si este asociata si altor tulburari personale, precum materialism, comportament antisocial, probleme de relationare.

O persoana narcisista poate fi distructiva pentru ea si pentru cei din jurul ei. Se considera excesiv de importanta, nu reueste sa empatizeze cu suferinta celorlalti si cere multa admiratie. Nu tine cont de cei din jurul sau si are un comportament arogant, egocentrist si atitudini ce o vor impinge intr-un final spre depresie.

Cum trebuie sa te porti cu o persoana narcisista?


Persoanele narcisiste nu urmaresc sa lege prietenii adevarate sau sa se ataseze emotional, ci sunt interesate doar de ce poti face tu pentru ele. Asa ca, un prim sfat ar fi:

1. Nu da dovada de slabiciune in fata lor

Pentru ca astfel, nu vei face altceva decat sa le cresti sentimentele de superioritate. Persoanele narcisiste sunt pline de ele chiar si in subconstient. Atunci cand cineva are o atitudine superioara fata de ceilalti, este perceput de cei din jur ca avand o problema de incredere in propria persoana si nu face decat sa isi verse frustrarile. In realitate insa, problema unei astfel de persoane este chiar parerea mult prea buna fata de ea insasi.

2. Nu le cauta scuze

Nici o persoana nu este motivata sa fie narcisista. Nimeni nu este perfect, iar cultul personalitatii nu este un lucru pozitiv. In fond, persoanele narcisiste sunt departe de a fi atat de perfecte si speciale cum se cred. Ele sunt ca niste copii mici ce nu tin cont de consecintele comportamentului lor.

3. Stabileste limite personale

Pentru ca lumea se invarte doar in jurul lor, narcisistii vor incerca sa te manipuleze nu doar pe tine, dar si pe toti cei cu care interactioneaza. Vor tipa, vor da vina pe ceilalti pentru ce li se intampla si tocmai de asta, ai nevoie sa stabilesti niste limite si sa nu ii lasi sa te raneasca.

4. Limiteaza contactul cu ei


Daca nu este o persoana foarte apropiata pentru tine, incearca sa nu te apropii foarte tare de ea. Daca insa locuiesti cu o persoana narcisista, ai nevoie de multa rabdare si sprijin ca sa ii faci fata. Asigura-te ca nu esti in pericol si ca ai parte de tot suportul si protectia celor dragi.

5. Nu te lasa manipulata

Incearca sa intelegi ca uneori persoanele narcisiste nu sunt constiente de faptul ca ii ranesc pe cei din jur. Uneori, in spatele narcisismului se ascunde o boala psihica sau o tulburare de personalitate.

Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa fii de acord cu ei si atunci cand te jignesc sau te fac sa te simti inferioara nu trebuie sa te consideri incapabila si limitata. Cultiveaza relatii in care sa fii apreciata si valorificata pentru ce esti.

sursa: http://www.csid.ro/

Micile secrete ale prezervativului


Din ce in ce mai putin un obiect tabu, prezervativul se vrea a fi un produs ca oricare altul, un simplu accesoriu al omului modern.

Marimea conteaza

Daca un prezervativ este prea mare, exista riscul sa alunece in timpul raportului sexual, iar daca este prea mic, se poate rupe. Tocmai de aceea, in acest domeniu, nimic nu a fost lasat la voia intamplarii. Conform normelor europene, marimea-standard a unui prezervativ trebuie sa indice 170-185 mm lungime pentru o latime de la 51 la 54 mm, dar exista si optiunea king size, cu dimensiunile de 208 x 56 mm.

Materia prima folosita in industria prezervativelor este latexul, lichid secretat de scoarta arborelui de cauciuc pentru cicatrizarea "ranilor" sale. Cum insa un procent din populatia globului sufera de alergie la cauciucul natural, producatorii din domeniu au lansat pe piata o varianta de prezervativ deproteinizata (adica "saraca" in proteine de latex) si o alta confectionata dintr-un poliuretan numit duron. Dincolo de aceste optiuni, nu mai exista decat alternativa prezervativului de moda veche, adica acela confectionat din mat de berbec, aflat inca pe piata, dar care nu asigura protectie in fata bolilor cu transmitere sexuala.

O istorie de trei mii de ani

Pentru a-si proteja organele sexuale daca nu de infectii, macar de ciupiturile insectelor, vechii egipteni utilizau invelitori de in. In Roma antica, barbatii optau pentru "prezervative" realizate din vezica si matele unor animale. Incepand cu secolul X d.Hr., chinezii si japonezii au apelat la impachetari cu hartie de matase uleioasa ori chiar la un fel de tocuri rigide realizate din solzi de broasca testoasa.



Prezervativul modern a cunoscut insa primele sale momente de glorie in timpul Renasterii. Intr-un tratat de medicina, chirurgul italian Gabriel Fallope (1523-1562), descoperitor al trompelor uterine, le recomanda barbatilor sa-si ambaleze organele sexuale in "teci din stofa subtire" pentru a se feri de o maladie misterioasa, cunoscuta sub numele de "raul frantuzesc": sifilisul. La finele secolului al XVIII-lea, englezii dictau "moda" in materie, adoptand un model de prezervativ fara cusaturi, realizat din vezica de berbec si denumit de calatorii francezi la Londra redingota englezeasca.

Punerea la punct a vulcanizarii cauciucului de catre compania Goodyear in 1843 marcheaza intrarea prezervativului in era industriala, iar in 1929, marca britanica Durex lanseaza productia automatizata a unui prezervativ mai englezesc ca oricand.

Arta si precizie

Despre procesul de producere a prezervativelor se poate spune ca este chiar mai riguros decat cel al fabricarii pneurilor pentru automobile. Formele de sticla suflata sunt "calite", una cate una, intr-o cuva cu latex in care au fost adaugate diferite substante pe baza de sulf care permit vulcanizarea materialului. La fel ca in cazul pneurilor, acest procedeu este indispensabil in vederea obtinerii elasticitatii si rezistentei produsului finit.



Dupa ce mulajele sunt scoase din baia de latex, se asteapta ca pelicula formata pe suprafata acestora sa se usuce, dupa care operatiunea e repetata, dat fiind faptul ca un prezervativ este alcatuit din mai multe pelicule de latex suprapuse. Introduse intr-un cuptor care asigura temperaturi de 100-200 de grade Celsius, acestea vor parasi mulajele de sticla sub actiunea unor jeturi de apa puternice.



Vor fi apoi uscate, rulate si impachetate, dar nu vor ajunge la punctele de vanzare inainte ca esantioane din fiecare lot sa fie supuse unor riguroase teste manuale si electronice, fiind umplute cu apa (pentru verificarea etanseitatii), umflate si masurate in asa fel incat nici un defect sa nu scape neobservat.

O inovatie

Cei dezamagiti de performantele prezervativelor feminine isi pun mari sperante intr-un produs revolutionar, sub forma de gel. In Canada, cativa specialisti de la Universitatea Laval din Quebec au pus la punct un lichid aplicabil cu un fel de seringa.

La temperatura corpului, lichidul se solidifica si formeaza o bariera contraceptiva eficace, timp de doua ore, chiar si impotriva bolilor. Aflat inca in faza de testare, la fel ca si concurentul sau american, produsul va fi lansat pe piata in circa trei ani.



0,03 mm grosime (de trei ori mai subtire decat o foita de tigara) este recordul detinut de un producator japonez de prezervative
. In Franta, norma impusa de lege este de minimum 0,04 mm, pentru limitarea riscurilor de rupere, iar grosimea maxima a unui prezervativ aflat pe piata este de 0,07 mm.



sursa: http://www.descopera.ro/

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Ce schimba schimbarile profesionale


Sute de mii de oameni au fost dati afara in Romania in acest an numit catastrofal de multi angajatori, iar in lume - milioane. Pe langa vestea rea data de sefi, au si psihologii una: tot mai multe familii ori cupluri nu depasesc momentul. Si mai vin si doctorii cu anuntul: bolile ii chinuiesc pe cei afectati de situatie.

O cercetare publicata acum o vreme in Journal of Occupational Health Psychology, ajungea la concluzia ca pierderea unei slujbe duce la o depresie de durata. Nu trece dupa o luna, nu tre­ce dupa 3, n-ar trece nici macar dupa obti­ne­rea unui nou post. Cifra corecta ar fi pana la 2 ani, in opinia celor care s-au ocupat de studiu.

Ei pomenesc de "cas­cada necazurilor", o serie de evenimente nefericite, care urmeaza dupa o demisie sau o concediere. "Crizele care vin dupa aceea sunt mai daunatoare decat pier­de­rea serviciului in sine", spunea un ex­pert de la Universitatea din Michigan. Si in timp ce psihologii sunt preocupati de relatiile de cuplu distruse si de copiii afec­tati negativ de acest episod, medicii isi fac griji pentru fostii angajati, care risca maladii dintre cele mai grave.

Diagnostic: pierderea slujbei. Complicatii: boli de inima, diabet

Prin mai, cand criza era demult stapana pe America, unii cercetatori de acolo ve­neau cu urmatorul studiu: cei care raman fara un loc de munca raman si fara sa­na­tate. Chiar si cand isi gasesc repede un nou job, ramane riscul ridicat de a dez­vol­ta hipertensiune, maladii cardiace, atac de cord, diabet.

"In economia de azi, ori­­ca­re dintre noi o poate pati", declara atunci capul cercetarii. "Trebuie sa fim cons­ti­enti de riscuri si sa facem tot ce ne sta in putinta sa inlaturam efectele negative."

Negare, furie, frustrare. S-apoi?

Apoi incerci sa recapeti controlul, sa-ti re­pari egoul afectat si sa te pui iar pe pi­cioa­re, profesional vorbind. Daca simti ca nu poti si nu poti, nu te gandi de doua ori inainte sa ceri consiliere. Familia, prie­tenii, nu trebuie nicidecum indepartati. Pot fi o sursa nebanuita de putere pen­tru tine.

Unii specialisti indraznesc sa in­demne la… ras chiar si intr-un ase­me­nea moment. Rasul intareste sistemul imuni­tar si produce endorfine - calmante natu­rale impotriva durerii. Chiar si mai important este sa inveti sa razi de tine. Fii deschis in legatura cu ce s-a in­tam­plat, acorda-ti timp si cand simti ca esti gata munceste full-time la gasirea unui nou serviciu!

Teama, mai rea decat concedierea


Oamenii care isi fac in perma­nen­­ta griji in privinta unei even­tuale concedieri sunt intr-o sta­re fizica mai proasta si prezinta mai multe simptome de de­pre­sie, decat cei care chiar au fost dati afara. Tot cercetatorii Uni­versitatii din Michigan au ana­lizat datele unui sondaj facut pe mai bine de 1.700 de per­soa­ne trecute de 25 de ani.

Au ras­puns la intrebari despre sana­ta­tea lor fizica si psihica, dar si de­spre sentimentele in legatura cu siguranta locului de munca. Un grup a completat chestio­nare in 1986 si 1989, celalalt intre 1995 si 2005.

Cei care au declarat in ambele momente ca se tem ca-si pierd painea, erau mai bolnavi si mai deprimati decat cei care chiar au trecut prin asta in acea perioada.

Ca sa-ti faci o idee, erau intr-o stare mai grava decat cei care fumeaza sau au hipertensiune.
Citeste si Te-a lovit criza si ai depresii? Iata cum le invingi!








Foto:
SHUTERSTOCK sursa: http://www.csid.ro


joi, 22 octombrie 2009

Cel mai mare tezaur al lumii a fost adunat in 44 de ani


Este enorm, colosal, splendid si voluminos – un tezaur care contine peste 800 000 de sinonime ale cuvintelor din limba engleza a fost publicat dupa o munca titanica si indelungata.

"The Historical Thesaurus of the Oxford English Dictionary" este prima lucrare de acest fel din lume, iar in spatele unicitatii sale se afla 44 de ani de munca si colaborare intre specialistii din domeniu.

Cele 4 000 de pagini ale sale redau de la primele cuvinte englezesti inregistrate, care dateaza din jurul anului 700 e.n., atunci cand limba engleza incepea sa prinda contur pe teritoriul actual al Marii Britanii, pana la cele proaspat intrate in vocabular.

Lucrarea a fost inceputa in 1965 de catre profesorul Michael Samuels, astazi in varsta de 89 de ani, insa finalizarea ei a fost posibila datorita expertilor care au participat la crearea acestui tezaur.

Profesoara Christian Kay, una dintre cei patru editori, a declarat ca volumul de munca a fost atat de mare, incat au existat perioade in care nu credeau ca lucrarea va putea fi terminata. Indexarea semnificatiilor tuturor cuvintelor din limba engleza a facut posibila aparitia observatiilor de natura psihologica.

"Una dintre categoriile speciale care are foarte multe sinomime se refera la insensibilitatea oamenilor fata de semenii lor. Astfel, avem foarte multe cuvinte care descriu oameni prosti sau oameni lenesi. Se pare ca acestia i-au inspirat pe semenii lor sa creeze noi si noi cuvinte", declara Kay.

Sursa: Sky News din : http://www.descopera.ro/

miercuri, 21 octombrie 2009

Internetul ne pastreaza creierul tanar

Pierdere de timp sau nu, orele petrecute in fata calculatorului, navigand pe Internet, au si ele utilitatea lor, ne informeaza oamenii de stiinta americani. Acestia baga mana in foc ca saltul de pe un site pe altul ne mentine capacitatile mentale la cote maxime, chiar si pe masura ce imbatranim.

Altfel spus, achizitioneaza-ti un calculator, fa-ti un abonament la Internet si... pe cai! Nu conteaza varsta pe care o ai, cata vreme esti capabil sa intelegi care-i treaba cu URL-urile, taburile si log in-ul.

Dupa cateva zile, spun oamenii de stiinta, vei avea surpriza sa observi ca te duce capul mai ceva decat daca ai fi urmat o cura cu lecitina.

"Chiar si un creier imatranit poate invata, fara probleme, smecherii tehnice", spune Gary Small, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, Los Angeles si coordonatorul studiului care a adus in atentia publica aceasta informatie.

Profesorul a strans o echipa de neinitiati in tainele browsing-ului, i-a trecut in fata calculatorului si i-a pus sa navigheze. Dupa doar o saptamana de "practica", oamenii deja isi dezvoltasera abilitatile tehnice, ba mai mult, in zona cerebrala responsabila cu luarea deciziilor s-a inregistrat mai multa activitate decat inainte de inceperea "stagiului".

Ceea ce este de inteles de altfel, conform autorului studiului, in momentul in care navigam pe Internet suntem pusi in situatia de a lua multe decizii: accesam sau nu un link, citim sau nu mailul venit de la un necunoscut, riscam sau nu infectarea cu un troian etc. Pe langa toate acestea, Internetul este o sursa bogata de informatie.

Asadar, adultilor care nu le plac cititul, sahul sau jocurile de perspicacitate, li se recomanda un asa-zis nou intrat in cercul sporturilor mintii: navigatul pe Internet. O ora de cercetari pe situri, zilnic, este suficient.

Se vor proteja astfel de dementa si alte boli neurologice ce survin o data cu inaintarea in varsta. Atentie, cumparaturile pe eBay, filmuletele pornografice sau discutiile pe chat nu intra la socoteala, acestea nu pun creierul la treaba.

sursa : http://www.csid.ro/

vineri, 16 octombrie 2009

In pat cu noul ales


Ai inceput o viata noua! Noul iubit a reusit sa aduca soarele inapoi pe strada ta. V-ati vazut, v-ati placut, dar framantarile tale abia acum au inceput: cat de repede sa-i cedezi, cat de multe ar trebui sa stii despre el inainte sa ajungeti in pat, daca nu sunteti compatibili, daca…

Psihologii spun ca inceputul unei noi relatii inseamna o perioada deosebit de stresanta pentru majoritatea femeilor, din cauza zecilor de intrebari care le framanta si a amintirilor iubirii incheiate. Specialistii americani au facut un studiu, ca sa afle cele mai frecvente intrebari care nu le dau pace femeilor in aceasta perioada.

Printre cele bifate de 200.000 de participante la experiment s-au numarat: "Sa fie el cel cu care voi ramane tot restul vietii?" "Oare ne potrivim din punct de vedere sexual?" "Cate partenere o fi avut pana acum?" Cercetarea a mai inclus si intrebari referitoare la cat de repede ajung femeile in pat intr-o noua relatie, daca si cum se protejeaza.

Sexul la a cata intalnire?
La a treia, pare sa arate sondajul. Mare parte a femeilor, respectiv 38%, asteapta intalnirea cu numarul trei ca sa faca dragoste cu noul partener. Dar nu putine sunt cele care nu au rabdare, iar prima intalnire devine si prima noapte de amor. Traim intr-un ritm rapid si atunci iubim rapid, spun psihologii, care au tot cautat o explicatie la cresterea semnificativa a numarului de femei care aleg sexul la prima intalnire. Tot mai putine se ascund in spatele replicilor: "Si daca ii cedez din prima noapte, ce isi va inchipui?", "Am sa mai astept pana il cunosc mai bine" sau "Mai bine sa-l fac sa ma doreasca mai tare".

Inainte sa-i deschizi usa dormitorului, deschide ochii!
E important totusi sa stii unele lucruri despre noul barbat din viata ta, spun ginecologii. De exemplu, daca foloseste protectie si daca da, a folosit-o cu toata lumea, sau doar cu anumite persoane, daca a lasat alta femeie insarcinata, daca aceasta a facut avort, cate partenere a avut, daca e dispus sa mergeti sa faceti analize impreuna. Judecand insa dupa numarul mare de situatii nedorite, aceste intrebari sunt rareori rostite.

Si psihologii te indeamna sa intrebi anumite lucruri, de exemplu ce fantezii sexuale are noul tau partener, ca sa stii la ce sa te astepti si sa nu fi luata prin surprindere mai tarziu; de ce s-a despartit de fosta lui pereche (a nu se adresa aceasta intrebare la prima intalnire), pentru ca, descoperind raspunsul, afli multe despre caracterul lui, despre tendinte, cum sa reactionezi in diferite situatii, cat de tolerant este in anumite cazuri si, cel mai important, daca a uitat-o de-a binelea; care este imaginea lui despre partenera ideala - este fundamental sa afli ce il atrage, ca sa stii daca aduci macar cu ceea ce isi doreste; daca este pregatit sa intre intr-o relatie serioasa - aici fii cu ochii pe ochii lui, te sfatuiesc specialistii, daca ezita, nu pare prea hotarat, e evaziv, sa fii pregatita pentru orice in relatia voastra.

A fost odata ca niciodata prima noapte de amor…
O data in viata e prima voastra noapte de dragoste. Si e destul de puternic efectul acestei experiente asupra cuplurilor. Nu putine sunt cele care tanjesc acum dupa pasiunea de atunci - pentru a-si pipera viata sexuala, isi imagineaza uneori ca sunt la prima intalnire si intra in pielea unor indragostiti care se iubesc pentru prima data. Este o experienta unica, sunt de acord si sexologii, pentru ca cei doi nu se cunosc deloc in intimitate si descoperirea este fascinanta. In plus, dorinta mai mare ca acum, mai rar, spun ei.

Pozitia preferata de cei aflati la inceputul vietii sexuale impreuna este cea a misionarului - ii confera un sentiment de siguranta femeii si ii da barbatului ocazia sa fie la putere. Pe locul doi, femeia deasupra si abia pe locul trei sexul oral.

Cand orgasmul se lasa asteptat
Peste 50% dintre femei le-au marturisit sexologilor ca nu au avut orgasm la prima experienta sexuala cu un nou partner. Sa fie acesta un motiv de ingrijorare? Nu, ne linistesc, specialistii. In general, in prima noapte de iubire a unui cuplu, preludiul este lasat la usa. Dorinta este atat de mare (in special din partea barbatilor), incat partea cu mangaierile, sarutarile, atingerile in punctele-cheie se deruleaza extrem de repede.

Ai crede ca asta nu are cum sa se intample in cazul celor experimentati, dar cand pasiunea iti dicteaza, te pierzi cu firea. De asemenea, nu ar trebuie sa luam drept etalon prima experienta sexuala cu un nou partener, pentru ca de obicei acele clipe nu-ti pot spune multe despre perechea ta. In general, aceasta noapte e una in care va pierdeti capul, asa ca nu aveti la ce sa va ganditi. Cu cat va veti cunoaste mai bine, cu atat mai fierbinti vor fi intalnirile in dormitor.

Prima dimineata de dragoste
Sa dam cartile pe fata: odata trecuta noaptea magica, femeile se perpelesc de mama focului intrebandu-se ce se va intampla de aici inainte sau, mai concret, "ar trebui sa-l sun?". Si nu doar ele cad prada intrebarilor, spun psihologii - si barbatii trec prin asta. Important e ca aceste intrebari sa apara dupa noaptea cu pricina, nu inainte si nici in timpul ei, caci altfel relatia este compromisa. Si, ca sa fii cu inima impacata, afla ca - surprinzator - barbatii fac cel mai des urmatorul pas.

Ce sa faci in pat cu "noul":
1. Sa fii dezinhibata, bucura-te de trupul tau si arata-i cat de bine te simti in pielea ta - barbatii adora sa priveasca femei senzuale, care isi iubesc corpul, e formidabil de excitant pentru ei.
2. Descopera-i zonele erogene, atingerile o sa-l innebuneasca, in plus ai sa-i arati de la bun inceput ca nu cauti numai propria placere in pat.
3. Sa incerci lucruri pe care pana acum nu le-ai mai incercat, sa faci lucruri pe care cu fostul nu ai avut curajul sa le faci, doar a inceput un nou capitol in viata ta sexuala, scrie-l pe placul tau.

Ce sa nu faci in pat cu "noul":
1. Sa il compari cu fostul si, in timp ce el se concentreaza numai asupra ta, tu sa te gandesti ca celalalt te atingea exact la fel sau exact altfel.
2. Sa nu aduci vorba despre protectie doar pentru ca "te-a luat valul". Poate nu stiai, dar aproximativ 6.000 de persoane sunt infectate cu HIV zilnic in intreaga lume. Ai grija sa nu uiti.
3. Sa nu comunici deloc, sa nu ii spui cum vrei sa fii atinsa, sa nu il intrebi ce prefera pentru ca e prima data si nu vrei sa faci o impresie proasta. Comunicarea e totul inca de la inceput.

sursa: http://www.csid.ro/

Pestele ne poate imbolnavi de diabet?

Daca multi dintre noi ne gandim la peste ca la o optiune sanatoasa, indeosebi pentru continutul bogat in Omega 3 si efectul sau cardio-protector, iata ca cercetatorii ne avertizeaza sa nu consumam mai mult de 3 portii pe saptamana! Motivul: riscam sa facem diabet de tip 1!

Acizii grasi Omega 3 au multiple beneficii asupra organismului uman, motiv pentru care sunt deosebit de apreciati in lumea medicala. Acestia participa la numeroase activitati fiziologice si intervin in mai multe procese patologice. Printre marile virtuti ale acizilor Omega, trebuie sa mentionam pastrarea sanatatii inimii si a creierului, imbunatatirea elasticitatii pielii si mentinerea imunitatii organismului.

Insa ce-i prea mult strica...

Cercetatorii de la Harvard au examinat legatura dintre peste, omega 3 si aparitia diabetului, pe un esantion de 152.000 de femei si 42.504 barbati. In total, 9.380 dintre persoanele care au consumat mult peste au dezvoltat diabet.

Vinovati de riscul crescut de diabet sunt tocmai acizii grasi Omega 3, consumati in cantitati mult prea mari. Astfel, persoanele care mananca peste de 2-4 ori pe saptamana au un risc de diabet cu 1,17 ori mai mare decat cei care consuma mai rar, iar pentru cele care mananca peste de mai mult de 5 ori pe saptamana, riscul este de 1,22 ori mai mare.

Oamenii de stiinta vor continua sa cerceteze care sunt mecanismele ce permit ca Omega 3 din peste sa duca la diabet.


sursa: http://www.csid.ro/

El este omul care prinde gloantele cu gura (video)


Ar putea parea o idee rupta dintr-un film de actiune ieftin sau, cel mult, unul din celebra serie „Superman”. Si totusi, barbatul din imaginile de mai jos, mai precis magicianul David Blaine, chiar reuseste sa prinda un glont tras dintr-o pusca cu luneta, de la numai cativa metri, doar cu ajutorul unei piese metalice introduse in gura. Nu stim daca este vorba de un curaj nebun, inconstienta sau dorinta de celebritate. Cert este ca nu exista trucaje, iar imaginile sunt 100% reale.


Glont prins cu gura de David Blaine de pe tare.ro



Sursa: Izismile si http://www.descopera.ro cu http://www.tare.ro/

marți, 13 octombrie 2009

Cerul s-a desfacut, la propriu, deasupra Moscovei si Ucraina fenomene stranii !!(VIDEO)

O scena rupta parca din filmul „Independence Day” a avut loc in Moscova, in urma cu doar doua zile. Cerul s-a „rupt”, lasand loc unei formatiuni circulare total neobisnuite. Specialistii anunta insa ca populatia nu are de ce sa se teama, asta in ciuda scepticilor care vad in acest „semn” o interventie divina sau chiar una de origine extraterestra.

"Este vorba de intruziunea aerului arctic in atmosfera. Soarele stralucea dinspre vest, in acel moment, iar asta este tot secretul efectului produs in acea zi. Trebuie sa intelegem ca este vorba doar de un efect optic, de o iluzie, chiar daca arata inspaimantator", declara purtatorul de cuvant al statiei meteo moscovite.

Ecologistii acuza poluarea pentru aparitia misteriosului inel luminos, dar meteorologii au negat vehement aceasta posibilitate: "Ar fi posibil ca si smogul sa creeze astfel de iluzii, dar asta se intampla numai pe o vreme calma. In acea zi, vantul era extrem de puternic ceea ce exclude efectul poluarii in aparitia fenomenului", concluzioneaza acelasi purtator de cuvant.

Absolut surprinzatoarea aparitie a fost filmata marti, la Moscova. In scurt timp a facut turul internetului si a starnit reactii diverse.

Poarta catre Dumnezeu sau spre iad? Fenomen ciudat, la Moscova! Vezi VIDEO!

StirileProTV.ro




Unii compara fenomenul cu aparitiile celeste de dinaintea invaziei extraterestre din blockbuster-ul american "The Independence Day".

Altii, pe de alta parte, sunt convinsi ca extraterestrii sunt deja printre noi, asa ca fenomenul nu poate fi cauzat decat de... efectul gravitational al navei-mama.

Apoi sunt fanii "Stargate", care sunt convinsi ca avem de-a face cu o asa-zisa wormhole, o poarta spre o alta lume sau spre o alta era.

Unii ar baga mana in foc ca este doar un bang sonic. Asta desi este traiectoria verticala nu seamana deloc cu cea de zbor a unui avion supersonic, in timp ce multe alte voci se jura ca aduce a gaura neagra, asa cum, zic unii, s-ar putea forma in urma experimentului de la Geneva.

Cele mai apocaliptice scenarii spun ca ar fi chiar poarta spre iad. Cine stie, poate de cealalta parte a inelului luminos astepta insusi Cerber, cainele mitologic cu trei capete. Ca tot se apropie Halloween-ul... Insa, poate fi si un semn de la Dumnezeu. Tu ce crezi?

Imaginile au fost surprinse in Ucraina, in timpul inundatiilor care au lovit tara vecina. Norii au capatat forma un chip uman, cu ochi amenintatori.




Sursa: The Telegraph si http://www.descopera.ro/ , http://stirileprotv.ro/

luni, 12 octombrie 2009

A fost descoperita bacteria care “naste” aur


Oamenii de stiinta din Australia au descoperit ca bacteria Cupriavidus metallidurans catalizeaza biomineralizarea aurului prin tranformarea compusilor toxici ai acestui material in forma lor metalica, folosindu-si mecanismele celulare active.

Potrivit lui Frank Reith, lider de cercetare al Universitatii din Adelaide, cu mai multi ani in urma bacteriile metalo-rezistente Cupriavidus metallidurans fost descoperite pe fragmentele de aur extrase din doua mine australiene aflate la 3.500 kilometri departare una de cealalta, in New South Wales respectiv in nordul Queensland.

"Descoperirea ne-a facut sa ne intrebam de ce aceste organisme traiesc in asemenea medii. Rezultatele studiului desfasurat ulterior au indicat implicarea lor in detoxificarea activa a compusilor auriferi, care conduce la biominerale de aur", a adaugat cercetatorul.

Experimentele au demonstrat ca C. Metallidurans acumuleaza cu rapiditate compusii toxici dintr-o solutie preparata in laborator. Acest proces promoveaza toxicitatea aurului, care conduce la reductia mediata biochimic a compusilor de aur in nanoparticule, adica in aur metalic, ceea ce ar putea contribui la formarea zacamintelor metalului galben.

Este vorba despre prima dovada a faptului ca o bacterie este implicata activ in ciclul formarii metalelor rare si pretioase, asa cum este aurul. Aceste rezustate deschid usi, doar sperate pana acum, in ce priveste productia de biosenzori, care le vor permite exploatatorilor de aur sa depisteze cu mult mai mare usurinte depozitele pretiosului metal.

Sursa: Discoveryon preluat : http://www.descopera.ro/

sâmbătă, 10 octombrie 2009

200 de previziuni care vor zgudui lumea in anul 2020

sursa: http://www.descopera.ro/

Imposibil este, paradoxal, un cuvant pe care, de-a lungul timpului, l-au folosit cel mai des oamenii de stiinta. Istoria descoperirilor a demonstrat, totodata, ca Imposibil s-a dovedit de fiecare data un verdict perisabil. Astazi, golit de inteles, cuvantul Imposibil se odihneste in dictionare.

La limita imposibilului

Unul dintre pionierii aviatiei moderne, Orville Wright, afirma, la inceputul secolului XX, ca "nici o masina zburatoare nu va putea vreodata sa zboare de la Paris la New York, intrucat nici un motor nu va putea dezvolta viteza necesara; altfel, ar trebui sa se mentina in aer timp de patru zile fara oprire".

Jumatate de secol mai tarziu, in 1956, dr. Richard van der Riet Wooley, astronom regal si consultant spatial al guvernului britanic, declara transant: "Calatoria spatiala e o prostie!". In anul urmator, Sputnik-ul se inscria nonsalant pe orbita circumterestra.

Nici savantii optimisti nu au ratat ocazia de a se face de ras: "Peste doua-trei decenii, gratie progresului fizicii nucleare, energia nu va mai costa nimic si ne va sta la dispozitie precum aerul" (John von Neumann, membru al Comisiei pentru Energie Atomica, 1955) sau "Indata ce ultimul glont va fi tras la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, automobilele vor incepe sa dispara. Numele lui Igor Sikorsky va deveni la fel de cunoscut ca al lui Henry Ford, pentru ca elicopterul va fi cel mai popular mijloc de transport. In loc de masina, fiecare va tine un elicopter in garaj. Pentru adolescenti, vor exista modele mai mici, care vor putea fi lasate in fata scolii, in locul bicicletelor" (Harry Bruno, 1943).

Cum ar zice Niels Bohr, "previziunea stiintifica e al naibii de dificila, mai ales cand se refera la... viitor!"

Jules Verne nu a fost niciodata singur

Vizionarii nu au dat intotdeauna gres, desi, initial, multi i-au privit ca pe niste lunatici. In 1965, Gordon Moore, cofondatorul companiei Intel, prezicea ca densitatea de tranzistoare pe un microprocesor se va dubla la fiecare doi ani, in timp ce pretul se va injumatati. Azi, s-a ajuns ca dublarea de care vorbea Moore sa aiba loc nu la 24 de luni, ci la 18!

Totusi, fabricile care produc o noua generatie de cipuri au ajuns sa coste dublu fata de cele care produceau generatia precedenta, ceea ce - in conditiile recesiunii economiei mondiale - s-ar putea sa conduca la o incetinire a ritmului prezis. Oricum, dincolo de circumstantele financiar-economice, lucrurile nu vor sta pe loc.

Jules Gabriel Verne (1828 - 1905), marele scriitor de anticipatie care a intuit o multime de descoperiri si inventii tehnologice modere cu 100 de ani inainte ca acestea sa fie realizate.

In 1994, Ian Pearson si Peter Cochrane, doi futurologi angajati de British Telecom, demarau o cercetare interdisciplinara la capatul careia sperau sa afle ce se va intampla cu omenirea in viitorul relativ imediat. Dupa ce au considerat ca tind sa epuizeze subiectul, au ajuns la o serie de concluzii uimitoare, pe care le-au grupat pe domenii de activitate.

Desigur, asemenea scenarii de viitor sunt realizate permanent. Ne-au atras atentia si o serie de materiale publicate recent de The Wall Street Journal. Comparand rezultatele celor doua seturi de previziuni, iata la ce ne putem astepta in anul de gratie divina/tehnologica 2020.

200 de previziuni pentru 2020

Biotehnologie, Sanatate, Medicina: dictatura ingineriei genetice

1. Identificarea genomului pentru fiecare specie de plante sau animale va fi posibila, ca si controlul strict al numarului de exemplare pentru fiecare specie.

2. Ingineria genetica va aduce pe lume microorganisme apte sa produca o serie de compusi chimici foarte rari.

3. Manipularile genetice vor fi aplicabile si organismelor complexe, cum ar fi cainele si pisica.

4. Tipuri complet noi de plante si animale vor fi obtinute prin inginerie genetica.

5. Alimentele manipulate genetic se vor regasi in dieta diverselor categorii de bolnavi (carne cu principii medicale active, care poate inlocui diferite medicamente; iaurt cu nivelurile aminoacizilor corespunzatoare etapelor diferite ale sarcinii si lactatiei etc.).

6. Prevenirea cancerului, prin identificarea mecanismelor enzimatice prin care se declanseaza maladia.

7. Identificarea tuturor mecanismelor biochimice si a interactiunilor cu mediul inconjurator care produc bolile va desfiinta notiunea de epidemie.

8. Aparitia vaccinului anti-HIV si campanie reusita de vaccinare a Africii.

9. Apa potabila tratata va deveni norma obligatorie pentru tarile avansate si va preveni aparitia unui spectru larg de boli (de la dereglarile hormonale, la osteoporoza).

10. "Scanarea" genetica a oricarui tip de organism va permite identificarea si prevenirea majoritatii maladiilor.

11. Descifrarea bazelor genetice, chimice si fiziologice ale comportamentului uman ar putea conduce la vindecarea maladiilor psihice, dar si la controlul creierelor (emotivitatea, invatarea, memoria).

12.Stimularea artificiala a placerii sexuale, ca terapie de substitutie pentru depresie si majoritatea afectiunilor psihiatrice.

13. Ameliorarea performantelor umane, atat fizice cat si mentale, prin intermediul ingineriei genetice.



14. Descompunerea genelor si a microsecventelor de ADN.

15. Introducerea datelor privind structura genomului va fi obligatorie in dosarul medical individual.

16. Sanatatea perfecta se va putea mentine pana la varsta de 80 de ani.

17. Proteze si inlocuitori pentru majoritatea organelor si a partilor corpului. Organe noi, clonate din celule sanatoase.

18. Sisteme de diagnosticare a starii de sanatate - la domiciliu.

19. Sisteme alternative si dispozitive pentru asigurarea maximului de confort pentru persoanele handicapate.

20. Dispozitive miniaturale pentru imbunatatirea activitatii vaselor de sange, aflate sub controlul fiecarui bolnav.

21. Nervii artificiali si senzorii conectati direct la sistemul nervos vor deveni un loc comun al neurologiei.

22. "Simturi" noi, dezvoltate artificial, precum perceptia la distanta si telepatia.

23. Producerea sangelui artificial va duce la inlocuirea transfuziilor clasice.

24. Fisa medicala completa pentru fiecare individ va fi posibila prin stocarea datelor pe o cartela magnetica minuscula.

25. Plasturi cu microcip vor determina dozele de medicamente administrate electronic.

26. Pentru astronauti, soldati sau cei care lucreaza in locuri izolate, vor exista alimente concentrate, pe baza de enzime.

27. 60% din populatia globului se va hrani conform dietelor elaborate de computer.

28. Alimentele vor avea coduri de bare care sa indice caloriile, grasimile, colesterolul etc.


Mediu & Energie: pagini de roman SF


29. Managementul global al mediului (operatiuni de ingineria mediului pe suprafate uriase: oceane, paduri, deserturi etc.).

30. Eficientizarea managementului resurselor, cu accent pe reciclarea 100% a deseurilor.

31. Combaterea in timp real a cataclismelor naturale: inundatii, cutremure, alunecari de pamant s.a.

32. Responsabilizarea si dirijarea individului in sensul conservarii mediului, prin programe la nivel mondial.

33. Aparitia unor contaminari radioactive cu valori superioare celor de la Cernobil.

34. Controlul nivelului dioxidului de carbon la scara planetara.

35. Orase subterane, poluare zero.

36. Producerea curenta a ploilor artificiale.



37. Aparitia corporatiilor globale de management al mediului.

38. Panouri solare multistratificate si de mari dimensiuni, cu randament mai mare de 50%.

39. Conversia si stocarea energiei solare sub forma de energie biochimica.

40. Generalizarea folosirii energiei solare in locuinte.

41. Descompunerea si filtrarea apei cu ajutorul luminii solare.

42. Centrale solare spatiale.

43. Eficientizarea serviciilor, prin monitorizarea centralizata a tuturor consumurilor si eliminarea pierderilor de retea.


Materiale: polimerii inteligenti

44. Imbunatatirea materialelor prin interventia la nivelul atomilor componenti.

45. Polimeri cu o conductibilitate mai mare ca a cuprului, la temperatura camerei.

46. Materiale cu un indice de refractie in camp electromagnetic mai mic de 0,1.

47. Haine din materiale "inteligente", care isi modifica forma si dimensiunile in functie de temperatura si intemperii.

48. Materiale "inteligente", cu senzori si capacitate de a stoca informatia.



49. Textile bune conducatoare de electricitate, ca premisa pentru noi sisteme de comunicare.

50. Membrane cu receptori, apte sa transporte informatia.

51. Materiale textile care vindeca pielea, elimina mirosurile, previn depresia.

52. Geluri polimerice ca inlocuitori ai muschilor.

53. Fibre sintetice de diamant, de mare lungime, pentru industria de telecomunicatii.


Tehnologie: masini tot mai inteligente

54. Sisteme de multiprocesoare capabile sa se monitorizeze singure.

55. Sisteme tridimensionale cu cel putin zece niveluri de complexitate.

56. Conexiunea optica a microprocesoarelor.

57. Folosirea efectului cuantic in masurarea fluxului de energie.



58. Sisteme logice integrate in care informatia circula cu viteza de o picosecunda.

59. Retele multidimensionale de semiconductori.

60. Noi tipuri de lasere cu semiconductori.

61. Lasere cu lungimi de unda de cativa + (angstromi).


Transporturi: du-ma acasa, hidrogen!

62. Sisteme de autostrazi integrate, sisteme de monitorizare transfrontaliera a traficului, de taxare si de prevenire a criminalitatii rutiere.

63. Vehiculele vor circula preponderent cu energie generata de bateriile solare sau cu ajutorul hidrogenului.

64. Sisteme de propulsie nucleara pentru diverse vehicule.

65. Automobilele vor avea functii "inteligente": actionare si control vocal, reglare automata a mediului din habitaclu in functie de starea de sanatate a soferului, memorarea unor trasee si reproducerea lor in sistemul de pilot automat.

66. Trenurile pe perna de aer vor atinge viteze mai mari de 500 km/h.



67. Cargouri complet automatizate, apte sa navigheze (cu propulsie electromagnetica), sa acosteze si sa efectueze toate operatiunile portuare numai cu ajutorul unui computer.

68. Avioane de pasageri cu viteze mai mari de 4 mach si capacitate de peste 300 de calatori. Spatiul: a doua casa

69. Numeroase statii spatiale vor fi plasate pe orbita Terrei.

70. Misiunile umane spre Marte vor fi regulate, iar pe Planeta Rosie va incepe construirea de laboratoare de cercetare.

71. Vehiculele spatiale vor deveni o realitate curenta.

72. Fabricile situate in spatiul cosmic vor fi rentabile.

73. Pe Luna, va exista cel putin o baza umana de dimensiunea unui orasel.


Robotica: si ei ne sunt frati!

74. Robotii vor deveni o realitate cotidiana: acasa, in fabrici, in agricultura, in constructii, in apa, in spatiu, in spitale, in industria de divertisment.

75. Vor aparea creiere artificiale cu mai mult de 10.000 celule.



76. Nanotehnologia va fi o aplicatie curenta a roboticii (roboti microscopici vor fi folositi in medicina, in laboratoare, in industria de prelucrare a materialelor rare).

77. Incendiile vor fi detectate cu ajutorul vibratiilor si vor fi stinse de roboti autonomi.

78. Majoritatea robotilor vor capata aspect uman.


Computere & IT: universul 3D

79. Inlocuirea scenelor cu videowall-uri de dimensiuni gigantice.

80. Monitoare color de perete, imense, de mare claritate.

81. Monitoare color cu rezolutie mai mare de 2000x2000 pixeli.

82. Monitoare cu diagonala de 51 cm, cu ecran plat de mare rezolutie.

83. Ecrane panoramice cu diagonala mai mare de 254 cm si contrast de 10:1.

84. Agende electronice cu contrast comparabil cu al celor de hartie, care-si pastreaza contrastul si dupa deconectarea de la sursa de energie.

85. Transmisiuni video in retea cu o viteza de 10 ori mai mare decat cea in timp real.



86. Pozitionarea corecta a sunetului oriunde in spatiu.

87. Dezvoltarea interfetelor audio-video individuale.

88. Televiziune tridimensionala fara utilizarea ochelarilor speciali.

89. Conectarea computerului la diferite organe si senzori biologici va fi o practica obisnuita.

90. Videoconferinte in regim tridimensional.

91. Imaginile 3D transmise prin intermediul hologramelor vor reprezenta un canal de comunicare foarte popular si ieftin.

92. Integrarea totala a echipamentelor audio, video si de procesare a informatiei.

93. Generalizarea accesului populatiei la computere pentru majoritatea natiunilor.

94. Alocarea individuala a spatiului virtual va fi principala problema a Internetului, care se va confrunta cu veritabile "ambuteiaje".


Interfata om-masina: Live Matrix

95. Folosirea mainilor ca parte a interactiunii cu monitorul va fi un procedeu mai popular decat clasicul keyboard.

96. Senzori biologici integrati ca solutie de comunicare intre om si computer.

97. Comanda vocala a majoritatii echipamentelor, cu recunoasterea amprentei vocale.



98. Microprocesor care distinge diferitele amprente vocale intr-o conversatie multipla.

99. Senzori artificiali tactili, de gust si miros, comparabili in finete cu cei umani, folositi in zonele de risc maxim (centrale nucleare, centre spatiale, aeroporturi etc.).

100. Identificarea omului de catre masina fara contact direct, prin recunoasterea gesturilor si a limbajului trupului.

101. Dispozitiv portabil de traducere/retroversiune si conversie simultana a limbajului analogic.


Memoria electronica: scoruri astronomice

102. Cipul de memorie de 100 TB.

103. Stocarea informatiei cu o viteza mai mare de 1 GB/s.

104. Holografie cu raze X.

105. Accesarea memoriei computerului intr-o nanosecunda.

106. RAM de 100 GB de dimensiuni infime.



107. Memorie moleculara cu densitatea de 1 TB/cm2.

108. Accesul la o baza de date de 1 TB in 10 secunde.

109. Carduri optice de stocare a imaginilor.

110. Stocarea tuturor tipurilor de date pe acelasi suport.


Procesarea informatiei: creierul electronic

111. Suporturi electronice sensibile la caldura, lumina, sunet si campuri electromagnetice.

112. Computere cu viteza de 10 TFLOPS (TFLOPS: Trillion Operations per Second - un trilion de operatii pe secunda).

113. Procesarea tridimensionala a imaginilor la o rezolutie de 500x500 pixeli.

114. Alarme bazate pe identificarea erorilor umane.

115. Noi limbaje analogice.



116. Tehnologii care imita procesele creierului.

117. Neurocomputere optice.

118. Computere cu 1.000 de milioane de procesoare.

119. PC-uri cu frecventa de ceas mai mare de 100 GHz.

120. Computere care isi scriu singure programele de software.

121. Viteza de procesare inca va constitui o problema pentru unele aplicatii.


Marea conversiune: fibra optica

122. Conexiuni optice simultane pentru 10.000 de terminale video tridimensionale interactive.

123. Retea broadband globala pe baza de fibre optice.

124. Sistemele optice se vor putea interconecta in mai putin de 1 picosecunda.

125. Transmisii audio cu viteza de 2,4 kB/s si o calitate analoga unei convorbiri telefonice.

126. Canale multiple de peste 100 GB/s incorporate unei singure fibre optice.



127. Bancomatele electronice vor fi inlocuite cu versiuni fotonice.

128. Bateriile din litiu vor fi inlocuite cu "celule de energie" de zece ori mai puternice.

129. Transmisii la distanta mare, cu valori de peste 1 TB/s.

130. Noi tehnologii de comunicare, dezvoltate pe baze analogice, cu ajutorul fibrelor optice.

131. Detectarea undelor gravitationale cu ajutorul interferometrului cu laser.


Afaceri: banii electronici

132. Utilizarea banilor electronici la nivel global va insemna inlocuirea in proportie covarsitoare a bancnotelor si monedelor.

133. Banii de hartie se vor folosi in special in tranzactiile de pe piata neagra.

134. Numarul companiilor virtuale il va depasi pe cel al celor organizate traditional.



135. Folosirea intensiva a unor modele alternative in managementul afacerilor.

136. Existenta unor companii virtuale cu minima implicare umana.

137. Monitorizarea universala a tranzactiilor comerciale.


Educatie: invatarea subliminala


138. Generalizarea conceptului de invatare permanenta.

139. Invatarea la distanta va constitui principala forma de invatamant la nivel global.

140. Interactiunea cu sisteme de invatamant universale va fi posibila la domiciliu, in limba naturala.

141. Echivalarea in limbajul comun a cunostintelor din domeniile stiintifice cele mai avansate (fizica nucleara, cuantica etc.) va face posibila introducerea acestora ca materii in clasele primare.

142. Sistemele noi de invatare si de dobandire a feluritelor abilitati intelectuale vor fi aplicate diferentiat elevilor. Vor exista scoli cu un singur elev si scoli in care fiecarui elev ii va corespunde un (grup de) profesor(i).



143. Vor exista scoli virtuale, in care vor invata elevi ce se afla in locuri diferite pe glob.

144. Sistemele avansate de decriptare a textelor si imaginilor vor fi eficiente indiferent de sursa care le genereaza.

145. Bibliotecile electronice in retea broadband vor fi principala sursa de documentare pentru elevi si studenti.

146. Scolile vor avea "profesori" electronici.

147. Invatarea subliminala va progresa semnificativ si va fi folosita de guverne in scopuri propagandistice.


Societatea, re-creata pe web

148. Toate produsele vor fi standardizate electronic.

149. Locuintele vor fi personalizate si vor fi construite separat, in fabrici speciale.

150. Echipamentele electronice vor fi disimulate in pereti.

151. Televizoarele si radiourile se vor seta singure conform optiunilor proprietarului.

152. Oglinda din baie va scana fata si va recomanda tratamentele cosmetice corespunzatoare.



153. Baile vor decide singure temperatura apei si gradul de umplere a cazii.

154. Bucatariile vor functiona fara interventia omului, oferind meniuri complet procesate.

155. Comertul electronic va tinde sa inlocuiasca toate tipurile traditionale de cumparaturi.

156. Supermarketurile nu vor mai avea case de marcat; fiecarui cumparator i se vor contoriza articolele achizitionate, prin intermediul unui dispozitiv integrat ceasului de mana.

157. Deciziile la nivel national se vor lua pe baza unor referendumuri electronice.


Clone & senectute

158. Persoanele in viata de la care s-au prelevat celule pentru clonare vor putea solicita pana la jumatate din drepturile si avantajele financiare ale clonelor lor.

159. Va exista sistem juridic alternativ pentru clone.

160. Drepturile de proprietate intelectuala vor fi prelungite la 100 ani dupa decesul titularului.

161. Varsta medie, in tarile avansate, va fi de 41 ani.

162. 20% din populatie va avea peste 65 ani.

163. Varsta de pensionare va ajunge la 75 ani.



164. Cheltuielile pentru sanatate vor reprezenta 9% din buget, jumatate din suma fiind alocata pensionarilor.

165. Pensiile de stat vor fi acordate numai persoanelor care necesita asistenta sociala.

166. Fondurile private de pensii vor investi banii in afaceri globale, beneficiarii fiind informati zilnic despre rentabilitatea investitiilor.

167. Clasa de mijloc va munci mai putine ore pe saptamana si va beneficia de mai multe facilitati de petrecere a timpului liber.

168. Ziarele electronice le vor inlocui pe cele de hartie.

169. Presa va fi accesibila pe ecranul ceasului si pe videofon.


Noile megatendinte

170. Populatia globului va depasi 7,5 miliarde oameni.

171. Toate fiintele, produsele sau activitatile vor avea coduri numerice. 172. Toate transmisiile de date vor fi codificate.

173. Engleza va deveni limba universala, fiind vorbita de 70% din populatia planetei.

174. Cultura populara se va dezvolta pe internet si nu va fi influentata de deciziile guvernelor.

175. Dependenta de computer va constitui o problema sociala importanta.

176. In majoritatea tarilor, alegerile se vor desfasura online.

177. Inlocuirea muncitorilor de catre masini va conduce la aparitia unei culturi protestatare antitehnologice.

178. Corporatiile vor avea putere mai mare decat guvernele.

179. Comunitatile virtuale cu raspandire planetara se vor inmulti.

180. Unele comunitati cibernetice (cibernatiuni) vor avea o putere economica semnificativa, amenintand sa inlocuiasca sau sa concureze comunitatile statale traditionale.

181. Multi oameni vor avea dubla nationalitate: naturala si cibernetica.

182. Internetul se va imbogati cu noi domenii, aparand adrese transnationale precum: .san (sanatate), .safe (asigurari).

183. Publicitatea si industria de divertisment vor genera un unic produs de comunicare, a carui difuzare se va reorienta spre web.

184. Religia va tinde sa fie inlocuita de schimburile de idei ale comunitatilor de pe web, in chip de forme ale unei spiritualitati ecumenice.



185. Uniunea Europeana va fi formata din 37 de state, inclusiv din afara Europei (Israel, Asia Centrala).

186. Economia europeana o va depasi pe cea a Statelor Unite.

187. Prin admiterea Turciei si a altor tari, Uniunea Europeana va numara 100 de milioane de musulmani.

188. Africa va deveni un continent preponderent islamic.

189. Problema refugiatilor si a migratiilor va fi rezolvata pe plan global.

190. Tehnologia tarilor din lumea a treia va fi tot mai vulnerabila la atacurile hackerilor din tarile avansate.

191. Lumea a treia va suferi inca de foamete.

192. In ciuda progreselor civilizatiei, in lume vor exista 800 de milioane de analfabeti (11% din total).

193. Cresterea costului energiei conventionale si scaderea dramatica a resurselor vor conduce la reorientarea spre noi surse de energie.

194. Conflictele interstatale conventionale vor incepe sa fie inlocuite de razboaie informatice.

195. Accesul la informatiile publice va fi generalizat.

196. Fiecare membru al unei comunitati va putea - teoretic - sa monitorizeze comunitatea din care face parte. In schimb, la randul ei, comunitatea il va monitoriza, cu siguranta.

197. Documentul unic de identitate va fi cartea de identitate universala (continand date despre nationalitate, afectiuni medicale, educatie, asigurari sociale, loc de munca, conturi bancare, organizatii la care e afiliat posesorul etc.).

198. Criminalitatea si terorismul vor avea ca baza de plecare computerul.

199. Aurul nu va mai fi folosit deloc in calitate de etalon financiar-bancar.

200. Omenirea va deveni o uriasa baza de date, la granita dintre o democratie cibernetica si o dictatura informatica.

In loc de epilog: ce va fi in 2050

O recenta intrunire a The World Futurist Society lanseaza previziuni si mai spectaculoase pentru urmatoarea jumatate de secol. S-ar parea ca, in 2050, nici una din afirmatiile urmatoare nu va soca:

  • milioane de mame vor naste la varsta de 100 de ani

  • copiii lor vor manca de doua ori mai multa carne decat cei de azi

  • criminalitatea va fi eradicata, manifestarile considerate antisociale fiind prevenite prin programe de inginerie genetica realizate la nivelul marilor comunitati

  • numarul animalelor de companie il va depasi pe cel al stapanilor

  • automobilele vor avea tot patru roti dar vor fi complet automatizate, vor circula pe autostrazi situate la mare inaltime si se vor putea cupla in mers precum vagoanele de tren, pentru evitarea ambuteiajelor

  • agentiile de turism vor rezerva bilete pentru excursii pe Cometa Halley.