sâmbătă, 24 octombrie 2009

Ce schimba schimbarile profesionale


Sute de mii de oameni au fost dati afara in Romania in acest an numit catastrofal de multi angajatori, iar in lume - milioane. Pe langa vestea rea data de sefi, au si psihologii una: tot mai multe familii ori cupluri nu depasesc momentul. Si mai vin si doctorii cu anuntul: bolile ii chinuiesc pe cei afectati de situatie.

O cercetare publicata acum o vreme in Journal of Occupational Health Psychology, ajungea la concluzia ca pierderea unei slujbe duce la o depresie de durata. Nu trece dupa o luna, nu tre­ce dupa 3, n-ar trece nici macar dupa obti­ne­rea unui nou post. Cifra corecta ar fi pana la 2 ani, in opinia celor care s-au ocupat de studiu.

Ei pomenesc de "cas­cada necazurilor", o serie de evenimente nefericite, care urmeaza dupa o demisie sau o concediere. "Crizele care vin dupa aceea sunt mai daunatoare decat pier­de­rea serviciului in sine", spunea un ex­pert de la Universitatea din Michigan. Si in timp ce psihologii sunt preocupati de relatiile de cuplu distruse si de copiii afec­tati negativ de acest episod, medicii isi fac griji pentru fostii angajati, care risca maladii dintre cele mai grave.

Diagnostic: pierderea slujbei. Complicatii: boli de inima, diabet

Prin mai, cand criza era demult stapana pe America, unii cercetatori de acolo ve­neau cu urmatorul studiu: cei care raman fara un loc de munca raman si fara sa­na­tate. Chiar si cand isi gasesc repede un nou job, ramane riscul ridicat de a dez­vol­ta hipertensiune, maladii cardiace, atac de cord, diabet.

"In economia de azi, ori­­ca­re dintre noi o poate pati", declara atunci capul cercetarii. "Trebuie sa fim cons­ti­enti de riscuri si sa facem tot ce ne sta in putinta sa inlaturam efectele negative."

Negare, furie, frustrare. S-apoi?

Apoi incerci sa recapeti controlul, sa-ti re­pari egoul afectat si sa te pui iar pe pi­cioa­re, profesional vorbind. Daca simti ca nu poti si nu poti, nu te gandi de doua ori inainte sa ceri consiliere. Familia, prie­tenii, nu trebuie nicidecum indepartati. Pot fi o sursa nebanuita de putere pen­tru tine.

Unii specialisti indraznesc sa in­demne la… ras chiar si intr-un ase­me­nea moment. Rasul intareste sistemul imuni­tar si produce endorfine - calmante natu­rale impotriva durerii. Chiar si mai important este sa inveti sa razi de tine. Fii deschis in legatura cu ce s-a in­tam­plat, acorda-ti timp si cand simti ca esti gata munceste full-time la gasirea unui nou serviciu!

Teama, mai rea decat concedierea


Oamenii care isi fac in perma­nen­­ta griji in privinta unei even­tuale concedieri sunt intr-o sta­re fizica mai proasta si prezinta mai multe simptome de de­pre­sie, decat cei care chiar au fost dati afara. Tot cercetatorii Uni­versitatii din Michigan au ana­lizat datele unui sondaj facut pe mai bine de 1.700 de per­soa­ne trecute de 25 de ani.

Au ras­puns la intrebari despre sana­ta­tea lor fizica si psihica, dar si de­spre sentimentele in legatura cu siguranta locului de munca. Un grup a completat chestio­nare in 1986 si 1989, celalalt intre 1995 si 2005.

Cei care au declarat in ambele momente ca se tem ca-si pierd painea, erau mai bolnavi si mai deprimati decat cei care chiar au trecut prin asta in acea perioada.

Ca sa-ti faci o idee, erau intr-o stare mai grava decat cei care fumeaza sau au hipertensiune.
Citeste si Te-a lovit criza si ai depresii? Iata cum le invingi!








Foto:
SHUTERSTOCK sursa: http://www.csid.ro


Niciun comentariu: