luni, 17 august 2009

Jumătate din prieteni se schimbă o dată la şapte ani


Te-ai simţit bine în compania cuiva în ultima vreme? Ai avut un prieten bun care te-a ajutat la renovarea casei? Peste 7 ani vei fi norocos dacă se va mai întâmpla la fel.
Categorie: Medicina
Autor: Daniela Botosineanu

Familia îţi este dată, dar prietenii ţi-i alegi. Sau nu? Ani de zile, sociologii s-au întrebat dacă relaţiile personale depind de preferinţele noastre sau de contextul în care întâlnim pe cineva. Oare prietenul nostru cel mai bun ar mai fi prietenul nostru cel mai bun dacă nu am fi fost in aceeaşi clasă 3 ani de zile? Şi daca cei casătoriţi nu şi-ar fi cunoscut jumătatea prin nişte prieteni comuni ci intr-un bar dubios, s-ar mai fi căsătorit cu ea?

Pentru a găsi un răspuns la întrebări de genul acesta, Mollenhorst a realizat un sondaj pe 1007 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. Peste 7 ani cei intervievaţi au fost contactaţi şi 604 dintre ei au revenit pentru a răspunde la următoarele întrebări: Cu cine ai ales să vorbeşti despre problemele personale importante? Cine te ajută la reparaţiile din casă? La cine mergi in vizită neanunţat/ă? Unde ai cunoscut persoana respectivă? Şi unde te întâlneşti acum cu ea?

Mollenhorst a cercetat modul în care contextul social în care cunoaştem persoane noi influenţează gradul de asemănare între parteneri, prieteni şi cunoştinţe. Era de aşteptat ca această influenţă să fie mai puternică in la relaţiile mai slabe şi mai slab la relaţiile mai puternice, mai ales că o persoană este mai puţin pretenţioasă când işi alege cunoştinţele decât atunci când işi alege partenerul.

Într-adevar, în relaţiile cu partenerul, Mollenhorst a găsit mai multe asemănări decăt la relaţiile cu prietenii. Totuşi, influenţa contextului social asupra asemănărilor nu a fost diferită intre parteneri, cunoştinţe şi prieteni. Acest lucru demonstrează cât de mult influenţează oportunităţile de a cunoaşte pe cineva structura relaţiilor sociale.

Cu aceste cercetări, Mollenhorst a confirmat faptul că relaţiile personale nu sunt formate doar pe dorinţele şi preferinţele noastre. Aceste alegeri sunt limitate de oportunităţile de a întâlni pe cineva. Mai mult, oamenii tind să-şi aleagă prietenii din acelaşi context în care au ales alţi prieteni.

Sociologul a mai descoperit că oamenii tind să-şi înlocuiască prietenii in medie la fiecare 7 ani. Aşa că preţuiţi-vă prietenii...cât timp îi mai aveţi.

Sursa: Netherlands Organization for Scientific Research

[www.stiinta.info] Sursa originală: http://www.physorg.com/

Niciun comentariu: