luni, 20 februarie 2012

Stop A.C.T.A. !!!!!!


ACTA A CĂZUT. Parlamentul European a respins definitiv acordul

Parlamentul European (PE) a respins miercuri în mod definitiv tratatul ACTA, anulând astfel posibilitatea ca Uniunea Europeană (UE) să ratifice acest acord internaţional controversat care, în opinia criticilor săi, ameninţă libertăţile individuale, în special cele legate de Internet, relatează AFP.
PE a respins textul cu 478 la 39 de voturi, în condiţiile în care 165 de eurodeputaţi s-au abţinut. El a dezavuat în acest fel Comisia Europeană (CE), care dorea semnarea acestui text în numele apărării intereselor economice ale firmelor victime ale pirateriei şi contrafacerii.
ACTA a fost semnat în ianuarie de 22 din cele 27 de Guverne din cadrul Uniunii Europene (UE), dar şi de către Statele Unite, Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Elveţia, Mexic şi Maroc.
Acest vot are loc după trei ani de la mobilizarea celor care denunţă acest text. Sute de mii de persoane au manifestat împotriva acordului, iar o petiţie împotriva ACTA a fost semnată de 2,8 milioane de oameni.
În ultimele săptămâni, toate comisiile parlamentare consultate s-au pronunţat împotriva tratatului.
În cursul unei dezbateri de marţi, doar o parte dintre conservatori au apărat ACTA. Chiar înainte de vot, ei au cerut, fără rezultat însă, ca PE să aştepte, înainte să se pronunţe, prezentarea concluziilor Curţii Europene de Justiţie (CEJ) cu privire la conformitatea textului cu dreptul european.
Raportorul ACTA, laburistul britanic David Martin, a recunoscut importanţa luptei împotriva contrafacerii şi piratării. Însă el a îndemnat la respingerea ACTA, din cauza caracterului său "vag", deci "periculos" pentru libertăţile individuale.
Unul dintre punctele cele mai controversate era, în opinia opozanţilor, posibilitatea oferită furnizorilor de acces la Internet de a preda deţinătorilor de drepturi de autor adresele IP ale utilizatorilor suspectaţi de descărcări ilegale de date.
Franţuzoaica Marielle Gallo a explicat, în numele conservatorilor, că această temere ţine de "dezinformare". În opinia sa, intrarea în vigoare a ACTA nu ar fi antrenat "incriminarea tinerilor adolescenţi care decarcă (date) în mod ilegal".

sursa:  http://www.gandul.info/

Spaima numita ACTA revine. Liberalii din Parlamentul European vor vota pentru adoptarea acordului .

Rasturnare de situatie in privinta controversatului tratat ACTA, care a speriat milioane de utilizatori ai Internetului. Desi parea acordul n-are nicio sansa sa fie adoptat de Parlamentul European, lucrurile s-ar putea schimba. Asta pentru ca grupul liberal din PE ar urma sa voteze in favoarea ACTA in Comisia pentru Industrie Cercetare si Energie - din care face parte si europarlamentarul roman Adina Valean - desi saptamana trecuta anuntase contrariul. Informatia a fost dezvaluita in exclusivitate pentru Stirile ProTV, de surse din Parlamentul European. Negociat in secret din 2007, initiat de Statele Unite, Comunitatea Europeana si Japonia, ACTA este un tratat propus ca raspuns la cresterea globala a comertului cu bunuri contrafacute si lucrari protejate de drepturi de autor. Dar ce a starnit furia atator tineri si de unde toata aceasta reactie impotriva unui document ce se opune furtului? In primul rand, lipsa de transparenta. In ianuarie 2012, fara prea mare tam-tam, la Tokyo, 22 de state din cele 27 ale Uniunii Europene s-au alaturat ACTA. Pentru Romania a semnat atasatul nostru economic in Japonia. Afla cum poti sa-ti tii copilul la distanta de pericolele internetul. Invata-l sa se fereasca de cele mai periculoase tentatii Desi majoritatea statelor europene au semnat acordul, au fost si tari care au preferat sa stea in expectative. Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovenia au evitat sa semneze acordul cu ochii inchisi. Dar de ce s-au iscat toate aceste discutii? Consumatorii de internet s-au simtit lezati de acest acord in momentul cand au inceput sa apara referiri la continutul acordului ce ar putea lasa loc de interpretari. Una dintre cele mai mari temeri este ca informatii cu caracter personal ar putea fi utilizate pentru simple presupuneri "Sa divulge rapid unui titular al dreptului suficiente informatii pentru a identifica un abonat despre al carui cont se presupune ca a fost utilizat pentru incalcare", tratatul ACTA, ART 27, ALIN.4.
 

 sursa: http://stirileprotv.ro/

Totul despre Tratatul ACTA. Ce pierzi, ce castigi si de ce multi romani ar putea ajunge la puscarie

 Exista riscul ca un tratat impotriva pirateriei sa se transforme intr-o interventie brutala in vietile consumatorilor, daca nu va exista un echilibru intre drepturile pe care le apara si cele pe care le incalca.

 Reactiile extreme ale utilizatorilor de internet s-au transformat in atacuri impotriva unor siteuri guvernamentale si crearea unor miscari extremise cum ar fi Anonymus.

In plus, la nivelul Europei, un partid - cel al piratilor, sustine libertatea absoluta pe internet. Gruparea are adepti in mai multe tari, dar si in Romania.
Fenomenul pirateriei ingrijoreaza mai ales industria de divertisment din Statele Unite. Casele de discuri nu mai vand cd-uri, filmele hoolywoodiene sunt vazute inainte de lansarea lor in cinematografe. Internetul, spatial democratiei absolute este si mediul de propagare al acestor produse. Este o intreaga disputa daca copierea poate fi asimilata contrafacerii.
Constantin Vica este doctor in filosofia noilor tehnologii. "Oamenii, de ce nu suntem in continuare maimute? Pentru ca am fost prima specie care a facut sharing de informative. A spus, bai, vine leul din dreapta, ai grija sa nu-ti pice copacul in cap, nu manca ciuperca aia ca e otravitoare, toate lucrurile astea le-a facut doar specia umana.
De aceea am evoluat. De aceea este o norma sociala. S-a nascut din noi, s-a nascut din practicile cotidiene.
Nu e de ajuns ca romanii traiesc paranoia telefoanelor ascultate, a mailurilor verificate... Oricand, furnizorul de internet poate sa vada ce face utilizatorul. Mai mult decat atat, poate sa vada exact ce si cat descarca de pe internet. Odata cu introducerea ACTA, ar aparea obligatia ca acest furnizor sa aiba un control absolut asupra utilizatorului.
Mai apare un element important in discutie - costul internetului.
ACTA incurajeaza introducerea unor masuri tehnice suplimentare. "Masuri tehnice inseamna orice tehnologie, dispozitiv sau componenta care este prevazuta sa impiedice sau sa restrictioneze acte care nu sunt autorizate de autori."(ACTA, ART 27, ALIN. 5)
Daca pana acum internetul a fost doar un instrument pentru cei care fac politica, acesta a devenit un subiect politic. In urma cu cativa ani s-au pus bazele in Suedia, Partidului Piratilor ca o reactie impotriva autoritatilor de a desfiinta un torent, un site de pe care tinerii isi schimbau filme, muzica si programe.
Amelia Andersdotter este cel mai tanar europarlamentar. Are 24 de ani si este unul din cei doi reprezentanti ai Partidului Piratilor in Parlamentul de la Brussel. A gasit pe net colectia de "povestiri stiintifico-fantastice", o revista romaneasca de prin anii 60, a vrut s-o citeasca si asa a ajuns la Bucuresti.
"ACTA are cateva aspecte problematice. In primul rand, amesteca lucruri diferite, le pune in acelasi acord, lucruri care nu au nimic in comun unele cu celelalte. Medicamentele contrafacute nu au nimic in comun cu un mp3".
Odata cu ACTA, inversunarea internautilor a intarit randurile partidului cu un singur mesaj - libertate pe internet. Si in Romania sunt initiatori care déjà au strans cateva mii de semnaturi pentru oficializare.
O miscare fara lideri, la care oricine poate sa adere. Si desi multi hackeri afiliati la miscare au fost arestati, pepiniera acestora este continua.
Modul lor de actiune este atacul unor situri oficiale. In Romania lista acestora este lunga: A fost atacat situl reprezentantei FMI in Romania, al agentiei nationale de reglementare in energie s au al institutului roman de cercetari economice si sociale.
Aproape 2 milioane si jumatate de europeni au semnat o petitie impotriva ACTA . Comisia Europeana a decis sa plaseze cartoful fierbinte si sa trimita la Curtea Europeana de Justitie textul documentului.

In acelasi timp statele membre pot sa ia fiecare o decizie in ceea ce priveste ratificarea, dar pt a fi mai sigure din punct de vedere politic vor amana si ele acest moment. Ceea ce a facut si Romania.
In iunie se astepta votul in plenul Parlamentului European, dar acest vot depinde acum de punctual de vedere al Curtii de Justitie. Oricum, parlamentarii europeni n-ar putea schimba textul acordului. Ei pot sa spuna doar da sau nu.
Cutia Pandorei abia a fost deschisa. Dupa 15 ani de internet fara restrictii, lumea este pusa in fata unei provocari. Chiar daca ACTA se va amana sau va fi ingropata, s-a deschis o cale fara intoarcere, iar internetul nu va mai fi la fel.

Sursa: Pro TV

Au mai ramas 3 luni pana cand democratia absoluta a internetului se va incheia, daca ACTA e votat Monitorizarea utilizatorilor de internet, pedepse penale, deconectarea de la retea pe baza unor simple presupuneri sunt actiuni care ar putea intra in vigoare odata cu adoptarea ACTA, tratatul care a speriat milioane de consumatori de internet. Protejeaza ACTA proprietatea intelectuala sau va impune cenzura totala? Dincolo de imensul scandal starnit de Acta, ca sa alegem trebuie mai intai sa intelegem. Pentru prima data in istorie, tinerii din toata UE au protestat impotriva unui tratat comercial, a unui act considerat impotriva intereselor lor: ACTA - Anti Counterfeiting Trade Agreement- Acordul Comercial impotriva contrafacerilor. Negociat in secret din 2007, initiat de Statele Unite, Comunitatea Europeana si Japonia, Acta este un tratat propus ca raspuns la cresterea globala a comertului cu bunuri contrafacute si lucrari protejate de drepturi de autor. Dar ce a starnit furia atator tineri si de unde toata aceasta reactie impotriva unui document ce se opune furtului? In primul rand, lipsa de transparenta. In ianuarie 2012, fara prea mare tam-tam, la Tokyo, 22 de state din cele 27 ale Uniunii Europene s-au alaturat ACTA. Pentru Romania a semnat atasatul nostru economic in Japonia. In Romania nu se stiau insa prea multe lucruri. De altfel cel care a semnat, un fost traducator al ambasadei nu a indeplinit decat o formalitate. Autoritatile romanesti sugereaza ca participarea la acest acord a fost un gest de solidaritate fata de Comisa Europeana. Directorul Radu Zaharie din Ministerul economiei explica. Potrivit actelor, Ministerul economiei a fost initiatorul proiectului, alaturi de ministerele justitiei , internelor si telecomunicatiilor. Desi majoritatea statelor europene au semnat acordul, au fost si tari care au preferat sa stea in expectative. Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovenia au evitat sa semneze acordul cu ochii inchisi. Dar de ce s-au iscat toate aceste discutii? Consumatorii de internet s-au simtit lezati de acest acord in momentul cand au inceput sa apara referiri la continutul acordului ce ar putea lasa loc de interpretari. Una dintre cele mai mari temeri este ca informatii cu caracter personal ar putea fi utilizate pentru simple presupuneri "Sa divulge rapid unui titular al dreptului suficiente informatii pentru a identifica un abonat despre al carui cont se presupune ca a fost utilizat pentru incalcare", tratatul ACTA, ART 27, ALIN.4. Desi dezbaterile publice ar fi trebuit sa aiba loc inainte de avizarea documentului, in Romania acestea au inceput abia dupa ce internautii au inceput adevarate campanii impotriva acordului. Primul-ministru al Romaniei a promis un punct de vedere clar, inca din primele zile ale numirii guvernului. Deocamdata s-au exprimat mai transant chiar reprezentantii unor servicii speciale. Bodan Manolea de la Asociatia pentru Tehnologie si Internet crede ca ambiguitatea unor formulari este periculoasa si sub pretextul luptei impotriva pirateriei se poate ajunge usor la abuzuri. O problema ar fi ca orice utilizator de material pe care nu detine drepturi poate fi incriminat. Chiar daca o face in scop personal si nu comercial.     Sursa: Pro TV Acordul ACTA a primit o lovitura din partea Curtii Europene de Justitie. Ce au decis judecatorii
sursa : http://stirileprotv.ro/            

Acordul ACTA a primit o lovitura din partea Curtii Europene de Justitie. Ce au decis judecatorii

 "Nimeni nu poate sa urmareasca, ce faci pe internet''. Iata decizia Curtii Europene de Justitie, care da astfel o lovitura controversatului acord ACTA, prin care se doreste infiintarea unei politii a internetului.

Hotararea judecatorilor din Luxemburg se aplica in toate tarile Uniunii Europene.
Decizia Curtii este perceputa ca o gura de oxigen de cei care se tem ca tratatul ACTA ii va obliga pe furnizorii de servicii on-line sa controleze traficul de pe net.
Judecatorii europeni au spus foarte clar ca: "Administratorul unei retele sociale online nu poate fi constrans si instituie un sistem de filtrare general, care sa-i vizeze pe toti utilizatorii sai, pentru a preveni utilizarea ilicite a operelor muzicale si audiovizuale".
ACTA are insa o serie de prevederi controversate, cum ar fi sa ii oblige pe furnizorii de net sa iti divulge datele personale, daca transmiti materiale pentru care se pot percepe drepturi de autor.
Decizia Curtii Europene de Justitie are putere de lege la nivelul intregii Uniuni Europene.
Iar in acest caz nici Romania nu poate sa ratifice ACTA, spun juristii.

Sursa: Pro TV
 
         Comunicat de presă


Protest anti – ACTA                        
Râmnicu Vâlcea, sâmbătă, 25 februarie, ora 14.00, în Centru, “la Ceas”

Tinerii din Râmnicu Vâlcea s-au mobilizat pe reţelele de socializare online şi s-au alăturat protestelor ce au loc, de luni de zile, la nivel naţional şi internaţional, împotriva tratatului ACTA, semnat recent şi de reprezentanţii României fără punerea lui în dezbatere publică. Sâmbătă, 25 februarie, începând cu ora 14.00, ei se vor strânge pentru a doua oară în municipiul reşedinţă de judeţ (prima dată a fost în data de 11 februarie) pentru a protesta paşnic împotriva ACTA, simultan cu alte mii de tineri din majoritatea oraşelor importante din ţară. Protestul este autorizat de Primăria Râmnicu Vâlcea şi este apolitic. Obiectivele iniţiativei sunt, pe de o parte, să convingă autorităţile naţionale să se retragă din acest proiect menit a îngrădi, printre multe altele, dreptul la liberă exprimare, intimitate şi acces la informaţii de larg interes, sub masca protejării drepturilor de autor şi să voteze împotriva ratificării lui în Parlamentul European, în vară. Pe de altă parte, iniţiatorii se străduiesc să trezească în rândul consumatorilor de servicii de internet spiritul civic de atenţionare publică a celor care, în loc să protejeze cetăţenii, vor pune milioane de persoane neavizate (în majoritate tineri cu vârste de sub 18 ani, dar nu numai) în braţele marilor corporaţiilor veşnic avide de câştiguri fără scrupule.
Protestele în stradă reprezintă doar o etapă graduală dintr-un proiect mai amplu. Până în prezent, din resurse proprii, organizatorii au realizat şi distribuit în oraş (pe stradă, dar şi în licee şi universităţi) invitaţii şi mici materiale informative. Urmează să fie atrase şi entităţi civice pentru organizarea de dezbateri, pentru a da o şansă cât mai multor persoane să se informeze, să-şi formeze o opinie şi să şi-o exprime în timp util.
Un mic grup de tineri (studenţi, elevi, angajaţi, mici întreprinzători) au avut ad-hoc iniţiativa protestului, la Râmnicu Vâlcea. Sâmbătă, în Centrul Râmnicului, “la Ceas” sunt aşteptaţi toţi cei cărora le pasă de viitor, de libertatea de informare şi exprimare şi se opun tendinţei globaliste de control a individului.


Niciun comentariu: