miercuri, 16 martie 2011

Accidentele nucleare


Cum sa ne protejam in cazul unuia?

O catastrofa nucleara brusca, precum cea de la Cernobal, este extrem de improbabila. Intre momentul producerii unui astfel de accident si cel al emanatiilor radioactive in atmosfera, exista multe sanse sa avem timp sa luam masurile necesare.
Riscul unei catatrofe nucleare este minim, insa nu inexistent. Din acest motiv, este important ca toti cei care traiesc, lucreaza sau isi petrec ziua in apropierea unei centrale nucleare sa stie exact ce au de facut in cazul unui accident nuclear de proportii. Nu trebuie in niciun caz sa va panicati. Puteti face imediat multe lucruri care sa va protejeze cat mai bine impotriva unei eventuale contaminari radioactive. Cu cat actionati mai repede, cu atat se diminueaza riscurile de contaminare grava.

Ce este radioactivitatea?


Tot ce este palpabil este format din atomi: natura, corpul uman, tot ce ne inconjoara. Acestia se compun din diferite parti. Toti au un nucleu care determina “tipul” atomului, de exemplu, daca este de fier sau de plumb. Majoritatea atomilor sunt stabili, iar nucleul lot nu poate fi modificat. Insa, unii atomi au un nucleu instabil. Acestia incearca sa ia o alta forma, in care se vor fixa pentru totdeauna. Atomii de uraniu, de exemplu, tind sa se transforme in plumb: este un process natural care dureaza milioane de ani.
In cursul acestei tranformari, nucleul emite o radiatie. Atomii instabili sunt numiti radioactivi. “Radio” face trimitere la radiatie. Radioactiv inseamna asadar “care degaja o radiatie”.

Este radioactivitatea periculoasa?


Corpul nostru este supus zilnic unei radiatii “radioactive” invizibile difuzate de pamant si de univers. Aceasta radiatie este in general inofensiva deoarece doza este foarte mica. Putem de asemenea sa fim expusi pe termen scurt la o radiatie in timpul examenelor medicale. Expunerea la o doza considerabila de radiatii, fara control medical, poate totusi sa dea nastere unor afectiuni multiple, dintre care diferite tipuri de cancer.
Intr-adevar, aceste radiatii sunt nocive pentru celulele organismului. Atunci cand un accident grav care se produce intr-o centrala nucleara provoaca aparitia unui nor radioactiv, cea mai mare primejdie o reprezinta contaminarea mediului. Din fericire, puteti lua o serie intreaga de masuri simple pentru a evita contaminarea dumneavoastra, una dintre acestea fiind administrarea de tablete de iod.

Ce trebuie sa faceti?


Ramaneti in casa si inchideti usile si ferestrele pentru a impiedica intrarea particulelor radioactive in casa. Peretii cladirii in care locuiti opresc cea mai mare parte a radiatiilor. Cautati tabletele cu iod, daca aveti prin preajma. Totusi, nu le utilizati inainte ca autoritatile sa va recomanda acest lucru.

Daca sunteti afara, intrati cat de repede posibil intr-o cladire. Ramaneti in interior pana cand alerta este oprita oficial. In cladirile importante din preajma unei centrale nucleare, exista o provizie de tablete de iod.

Nu sariti pe telefon. O suprasolicitare a liniilor telefonice poate incetini buna functionare a serviciilor de ajutor.

Deschideti aparatul radio si televizorul si ascultati stirile. Urmati recomandarile autoritatilor, in special pe cele ce privesc tabletele de iod.

In cazul in care copiii dumneavoastra sunt la scoala, nu iesiti sa ii cautati. Acestia sunt in siguranta, iar invatatorii si profesorii lor stiu ce trebuie sa faca.

Daca va aflati in masina, orpiti aerul conditionat si indepartati-va de locul din preajma accidentului nuclear.

Cum actioneaza comprimatele de iod?


Un accident nuclear poate fi insotit de o emisie de iod radioactiv. Acest tip de iod patrunde in sange pe caile respiratorii sau prin absorbtia de alimente contaminate. Glanda tiroida, un organ de reglare foarte important din organismul nostru, acumuleaza iodul pana la saturatie. Iradierea prelungita a acestui organ creste riscul aparitiei cancerului si a altor afectiuni ale tiroidei. Cei mai vulnerabili sunt bebelusii, copiii si fetusii.
Totusi, glanda tiroida nu face distinctie intre iodul radioactiv si iodul obisnuit. Saturand-o la timp cu iod obisnuit, evitati ca organismul dumneavoastra sa acumuleze iod radioactiv. Tot asa cum un burete plin cu apa curata nu mai absoarbe apa poluata, glanda tiroida saturata cu iod sanatos nu va acumula iod radioactiv. Particulele radioactive sunt eliminate in aceasta situatie prin urina si prin transpiratie.
Tabletele de iod va protejeaza doar impotriva contaminarii glandei tiroide cu iod radioactiv. Acestea nu va protejeaza de alte substante radioactive absorbite de organism, precum cesiu si strontiu. Nu exista medicamente care sa previna asa ceva. Singura protectie consta in adapostirea la timp si in evitarea contaminarii aerului din interiorul cladirii unde va aflati.

http://www.informatiiprofesionale.ro/


Niciun comentariu: