luni, 17 mai 2010

Laserul a împlinit 50 de ani. Forţa fie cu el!La multi ani!

Laserul este fără îndoială una dintre cele mai importante invenţii ale secolului XX , iar astăzi este o zi cu totul specială - se împlinesc 50 de ani de la crearea lui. Cu această ocazie, salutăm doi dintre numeroşii oameni de ştiinţă care au contribuit sau de care a depins această realizare: Albert Einstein (cel care a pus bazele teoretice) şi Theodore H. Maiman - omul care a construit primul LASER funcţional.

Demonstraţia primului astfel de dispozitiv a avut loc pe 17 mai 1960, în laboratoarele Hughes Research. Prototipul avea la bază un cristal sintetic de rubin, iar lumina emisă era evident roşie. Ca putere, ne rezumăm la a spune doar că era vizibil prin mici pulsaţii luminoase şi nu ar fi ameninţat nici măcar o molie, având sub 1 miliwat putere.

Firesc, tehnologiile au evoluat, iar laserele au devenit indispensabile - nici un spital, nici o fabrică, nici o armată şi nici măcar un film S.F. nu pot fi apreciate în lipsa lui. Imaginează-ţi Star Wars sau Star Trek fără lasere. Imaginează-ţi reclama la Altex fără "Laser, frate!". Imaginează-ţi un show fără efectele luminoase produse de lasere. Şi mai imaginează-ţi o operaţie fără laser.

Laserul în ficţiune


Modelele actuale sunt de diferite tipuri şi puteri , în funcţie de scopul utilizării. Un simplu pointer are 1 mW, un DVD Writer are 250 de mW, laserele medicale până la 100 de Waţi, iar cele industriale merg până la 3000 de Waţi.

Cel mai puternic laser din lume se numeşte Titan Laser. Are 1,3 Petawaţi, adică 1,3 cvadrilioane de waţi sau, pe înţelesul tuturor, un milion de miliarde de waţi! Este deţinut de Statele Unite (în Laboratoarele Naţionale Lawrence Livermore, California) şi se foloseşte în cadrul unor experimente fizice extrem de complexe.

În armată, laserele sunt folosite mai mult pentru defensivă sau în tandem cu arme ofensive. Laserul în sine nu a fost deocamdată dezvoltat pentru a distruge, cel puţin nu la scară largă.

Laserul în armată



Cele mai importante beneficii aduse de laser nu ţin însă de război, ci de domeniul medical. Cu laserul se pot executa precis lucrări dentare, de cosmetică (eliminarea celulitei spre exemplu), operaţii pe ochi şi alte organe, inclusiv pe creier.

Laserul în medicină



În fine, industria în general s-ar mişca mult mai greoi fără lasere. Acurateţea oferită de aceste dispozitive nu poate fi egalată de niciun alt aparat. Construcţia maşinilor, maşinăriilor şi a diverselor echipamente devine astfel una mult mai rapidă, dar şi fină în acelaşi timp.

Laserul ca divertisment



După toate acestea, ce mai putem adăuga decât că viaţa noastră ar fi fost mult mai grea decât în prezent. Eu unul mă tot gândesc la o operaţie cu laser care să mă scape de miopie. Este adevărat că preţul nu e unul chiar mic, mai ales acum în vreme de criză. Dar când vine vorba de vedere, ai da oricât ca să fie totul bine.

Închei prin a saluta încă o dată oamenii de ştiinţă care au contribuit la construirea şi dezvoltarea laserului. Forţa fie cu ei!


Niciun comentariu: