marți, 19 februarie 2008

Din secretele alimentelor afrodiziace

E greu să ne-o imaginăm pe Afrodita gătind. Cu toate acestea unele mâncăruri îi poartă numele. Nu pentru că ea şi-ar fi pus vreodată şorţul, ci datorită efectului pe care îl au asupra celor care le savurează: hrănesc trupul şi sufletul pregătindu-le pentru cele mai frumoase nopţi de dragoste.

Iată câteva sugestii la îndemână:

Specialităţi: Ciocolată, cacao, frişcă, îngheţată, ginseng, icrele în general, caviarul în special, polen, miere, ghimbir, germeni de grâu.

Fructe: banane, căpşuni, zmeură, piersici, rodii, ananas (cu puţină miere sau cu chilli, dar atenţie! Ananasul necopt poate provoca avort femeilor gravide!).

Legume şi cereale: andive, linte, năut, ţelină, morcovi, roşii, praz, napi, urzici, şi… usturoi (desigur, în acest caz nu uita de periuţa de dinţi, aţa dentară şi apa de gură, altfel puteţi rămâne cu senzaţia afrodiziacă şi… atât. În caz că nu ai la îndemână cele necesare poţi scăpa de mirosul de usturoi mestecând frunze de ţelină crudă, de pătrunjel sau leuştean, seminţe de cardamom sau anason – între noi fie vorba, acestea au, la rândul lor, efect afrodiziac, aşa că prinzi doi iepuri dintr-o lovitură!).

Băuturi: şampania, ciocolata caldă, vinul, sucurile proaspete de fructe: mure, cireşe, struguri, căpşuni, piersici etc.

Meniuri pentru noaptea ta de dragoste

Dacă după enumerarea de mai sus tot nu ştii ce vei mânca în seara ta romantică, iată câteva sugestii pentru un meniu care va hrăni dragostea dintre voi.

Felul 1

Salată de ţelină cu mere (sau gutui)

Ingrediente: o ţelină mare, 4-5 mere (sau gutui), 3-4 linguri de ulei, o lingură de zeamă de lămâie sau suc de cătină, verdeaţă de sezon, puţină sare, 2 roşii.

Mod de preparare: ţelina şi merele bine spălate şi curăţate se dau prin răzătoare, se amestecă, se pun în salatieră, iar deasupra se adaugă un amestec de sare, ulei şi zeamă de lămâie. Se ornează cu felii de roşii şi verdeaţă de sezon.

Supă cremă de urzici şi andive

Ingrediente: 1,5 litri de suc de roşii, 200 g urzici, 1,5 kg de andive, o ceapă, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o felie de ţelină, 2 linguri de pastă de roşii crude, 3 linguri de germeni de soia sau grâu, 3 linguri de tărâţe, 50 ml de ulei, o jumătate de linguriţă cu pulbere de plante aromatice

Mod de preparare: Se pune sucul de roşii în castron, se adaugă urzicile, andivele, ceapa, rădăcinoasele şi germenii de soia sau grâu, tărâţele, uleiul, pasta de roşii, pulberea, iar deasupra verdeţurile tăiate mărunt.

Felul 2

Năut cu lămâie:

Ingrediente: 750 g năut, un litru de suc de lămâie, 500 g morcov, 250 g ceapă, o rămurică de cimbru, o foaie de dafin, o lingură de pătrunjel mărunţit, sare, o linguriţă de ardei iute măcinat, 200 ml lapte de soia, măsline.

Mod de preparare: Năutul se lasă la înmuiat 24 ore în apă, după care se fierbe 10 minute, cu o linguriţă de bicarbonat. Separat se amestecă morcovul ras şi ceapa tăiată în felii subţiri, cimbrul, foaia de dafin, sarea, ardeiul iute care se pun într-un vas. Deasupra se pune năutul făcut pastă. Se adaugă laptele de soia şi sucul de lămâie. Se acoperă bine, ermetic şi se coace la foc potrivit cât e necesar. Se ornează pe o tavă, cu măsline fără sâmburi şi pătrunjel.

Desert

Spumă aromată de ciocolată

Ingrediente: 200 g ciocolată obişnuită, 30 g ciocolată amăruie, 2 linguri lichior Amaretto, coniac Grand Marnier sau extract de vanilie, 2 linguri de apă, apă de trandafiri sau apă de flori de portocal, 4 gălbenuşuri, o ceaşcă cu frişcă.

Mod de preparare: Topiţi ciocolata împreună cu aromele şi apa pe o baie de aburi. Frecaţi compoziţia până se omogenizează. Luaţi-o de pe foc şi lăsaţi-o puţin să se răcească. Între timp bateţi frişca. Apoi frecaţi gălbenuşurile cu ciocolata. Încorporaţi jumătate din această compoziţie în amestecul de ciocolată, iar cealaltă jumătate amestecaţi-o cu frişca. Turnaţi compoziţia în cupe, boluri sau pocale. Se serveşte rece.

Poftă bună şi … nopţi de vis!

Niciun comentariu: