marți, 11 noiembrie 2014

Fascinanta poveste a celui mai complicat ceas din lume




Supercomplicația lui Henry Graves, cel mai complicat ceas realizat manual. Foto: Sotheby's
Cel mai complicat ceas din lume realizat manual, numit „Supercomplicația” lui Henry Graves, va fi scos la licitație pornind de la un preț de 9,8 milioane de lire sterline.
O „complicație” este un termen tehnic ce se referă la orice atribut al unui ceas care se adaugă funcției de bază a unui ceas, aceea de a indica ora. Iar Henry Graves Jr., un bancher american care a trăit între anii 1868 și 1953, și-a dorit mai multe „complicații” decât oricine altcineva, scrie BBC.

„Supercomplicația”, realizată de Patek Philippe în 1932, are 24 de funcții, printre care se numără un calendar perpetuu care se ajustează singur în cazul anilor bisecți, ora răsăritului și a apusului și chiar o hartă a cerului de deasupra orașului New York așa cum o vedea Graves din apartamentulu său de pe Fifth Avenue din New York. Mai mult, distanțele dintre stele sunt corect reprezentate, fiind proporționale cu distanțele reale, iar harta se rotește odată cu cerul. Ceasul are și alarmă și indică fazele Lunii.



În cartea „A Grand Complication”, autoarea Stacy Perman povestește că Henry Graves era un om „ciudat de tăcut” pentru perioada în care a trăit, precum și „un om al tihnei”. Pe-atunci, ceasornicarii trăiau o adevărată „epocă de aur”. „Până la apariția automobilului, ei erau considerați cei mai novatori producători din lume”, explică Perman.
„Supercomplicația” a apărut în urma unei competiții neoficiale dintre Henry Graves și producătorul de automobile James Packard. Ceasul acestuia din urmă avea 10 „complicații” și fusese primul ceas din lume care avusese o hartă a cerului pe cadran (o hartă a cerului de deasupra casei sale din Ohio, realizată cu 500 de stele aurii).


Graves a comandat „Supercomplicația” tocmai pentru a avea un ceas care să-l întreacă pe cel al lui Packard. A dat comanda în anul 1925 și a primit ceasul abia în 1933.
Ceasul său are 900 de piese și rămâne cel mai complicat ceas construit vreodată fără ajutoul computerelor, potrivit casei de licitații Sotheby’s. A fost întors ultima dată în anul 1969. Și încă merge.

 http://greatnews.ro/fascinanta-poveste-celui-mai-complicat-ceas-din-lume/

Un comentariu:

Anonim spunea...

Interesting blog. Here you have discussed supercomplication which is the most complicated clock in the world and the auction price of details of it. Also I found some images of this clock. Upto now I don’t know about this clock. Thanks for sharing. Apart from this article, I learned some facts about hamsters habitat which have become established as popular small house pets.