marți, 27 septembrie 2011

Grafenul, materialul care va revolutiona aparatele electronice

Materialul minune ne va aduce calculatoare mai rapide, telefoane mai intuitive, dar si imbunatatiri in domeniul biologiei si ingineriei aeronautice
Grafenul, materialul care va revolutiona aparatele electronice
Grafenul este varianta bidimensionala a grafitului si cel mai bun conductor de electricitate si caldura cunoscut pana in prezent. Descoperit inca din 2004 (si distins cu Premiul Nobel pentru Fizica in 2010), grafenul a existat pana de curand mai mult in domeniul stiintei decat al tehnologiei. Noile descoperiri ii fac insa iesirea din laborator catre dispozitivele pe care le folosim in realitate.

In prezent, grafenul este obtinut la temperaturi foarte ridicate de 1000°C, folosind depunerea chimica de vapori, sistem complex si cu un randament relativ scazut. Cercetatorii de la Universitatea Northern din Illinois au gasit insa o metoda mai usoara, mai rapida si mai ecologica: arderea magneziului in gheata carbonica.

Cipuri mai rapide

Primul circuit integrat cu un tranzistor de grafenO a doua descoperire priveste o posibila aplicare a grafenului. Datorita proprietatillor sale conductive, producatorii de cipuri lucreaza la crearea procesoarelor bazate pe grafen. IBM a creat inca de anul trecut un tranzistor de baza din grafen, iar in aceasta luna, compania a anuntat ca cercetarile au avansat, reusind sa-l integreze intr-un circuit cunoscut ca mixer de frecvente de banda larga, o componenta de baza a televizoarelor, telefoanelor mobile si radiourilor.

IBM considera cercetarea sa in domeniu ca fiind un prim pas important in viitorul dispozitivelor wireless. Rezultatele sunt impresionante. Echipa explica faptul ca circuitul poate opera la frecvente inalte de pana la 10 GHz (10 miliarde de cilcuri pe secunda) si la o temperature de pana la 127°C.

O mare supriza

Rezultatele cercetarilor IBM i-au suprins pe multi, chiar si pe cei doi care l-au descoperit: profesorul olandez Andre Geim si colaboratorul sau Konstantin Novoselov, ambii de origine rusa. Dr. Novoselov spune ca circuitul integrat este un pas logic catre aplicatiile grafenului in viata de zi cu zi, insa a fost o mare supriza ca cineva a reusit sa o faca atat de repede. O serie de prototipuri bazate pe grafen au fost dezoltate peste tot in lume si se pare ca posibilitatile sunt aproape nesfarsite.

Samsung promite primul telefon care "simte"

Mogulii electronicelor prospecteaza capacitatile grafenului, ravnind la componente electronice mai mici, mai rapide, stabile din punct de vedere termic si mai puternice. Coreeni de la Samsung au investit foarte mult in cercetarile cu grafen, iar finlandezii de la Nokia si-au anuntat intentia de a forma o echipa pentru studierea oportunitatilor aduse de grafen, echipa din care vor face parte si cei doi care l-au descoperit. Samsung promite insa sa fie prima companie care va scoate pe piata un telefon mobil cu ecran din grafen.

Tranzistorul din grafen a fost integrat pe o singura platformaProfesorul Andrea Ferrari de la Unversitatea din Cambridge ne explica ca un astfel de telefon va fi capabil sa simta daca il atingi, va intui mediul inconjurator si nu va trebui sa apesi pe un buton pentru a-l porni sau opri, deoarece va recunoaste automat daca il folosesti sau nu. In plus, in afara de GPS, in materialele folosite va putea fi integrat un sensor de monitorizare a batailor inimii.

Grafenul s-a dovedit a fi un succes si pentru biologi, materialul fiind candidatul ideal pentru microscopia electronica de transmisie (grafenul este cel mai transparent, puternic si conductiv material de pe Pamant).

Grafenul ar putea de asemenea sa ajute in comunicarea avioanelor cu pilotii. Oamenii de stiinta explica ca proprietatile electrice ale grafenului se schimba in functie de tensiunea la care este supus (cand sunt vanturi puternice de exemplu). Astfel, carcasa va putea simti daca avionul este supus unui stres si va oferi informatii direct in carlinga, fara sa mai fie nevoie de senzori aditionali.


Sursa: BBC  si http://www.yoda.ro/

vineri, 23 septembrie 2011

Se spune ca ar conduce lumea. Istoria misterioasa a celor mai controversate societati secrete

Nu putine sunt societatile secrete care apar mentionate in cartile de istorie. Si tocmai pentru ca se cunosc putine lucruri despre aceste organizatii, ele au fost tinta teoriilor conspirationiste.

In topul de mai jos puteti vedea care sunt unele dintre cele mai controversate astfel de organizatii.

1. Cranii si Oase (Skull&Bones)

Ordinul Cranii si Oase, o organizatie a Universitatii Yale, a fost creata in 1832 si este printre cele mai faimoase. Membrii sunt alesi dintre studentii universitatii. Se pare ca printre cei care fac parte din organizatie s-au numarat si presedinti ai SUA, senatori si judecatori, crezandu-se ca societatea formeaza elita politica. Un nume celebru asociat cu organizatia este George Bush. Una dintre teoriile create in jurul ordinului este aceea ca primii membri ai CIA au fost alesi din randul celor care apartineau organizatiei.
2. Ordo Templi Orientis
O organizatie mistica, infiintata la inceputul secolului XX si creata pe aceleasi linii precum Francmasoneria. Ordinul are la baza  practici oculte. In timpul ritualurilor se folosesc tinere virgine, copii si preotii. Zeii egipteni sunt invocati, la fel si diavolul, iar la un moment dat cei care participa la ritual se dezbraca. Organizatia exista inca in SUA, Marea Britanie si Europa.
3. Iluminati
Legenda ordinului dateaza din anii 1776. La vremea respectiva membrii grupului se proclamau ganditori iluminati. Treptat, organizatia a inceput sa fie vazuta drept o forta a dizidentilor, care ar fi dus chiar la Revolutia Franceza. Exista voci care sustin ca ordinul influenteaza si acum lumea politica de azi si ca isi doreste crearea unui "singur guvern" la nivel mondial bazat pe principii umaniste si ateiste.
4. Grupul Bilderberg
Nu este o organizatie secreta in sine, insa este la fel de misterioasa. A fost creata in 1954, sub forma unei conferinte la care se poate participa doar pe baza de invitatie. Printre cei care au apartinut grupului se numara sefi de stat.
5. Francmasoneria
Este cea mai faimoasa societate "secreta" din lume, avand aproximativ 5 milioane de membrii. Grupul a fost creat oficial in 1717.Initial, a fost creata ca o fratie intre persoane cu anumite idei filozifice, cum ar fi credinta intr-o fiinta superma.
6. Opus Dei
In 2004, odata cu aparitia bestseller-ului lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci, organizatia Opus Dei a devenit de interes.  Brown descrie o conspiratie universala, in centrul careia se afla Opus Dei, un soi de secta ai carei membri practica auto-mortificarea corporala si auto-flagelarea.
In realitate, organizatia, al carei nume inseamna Opera lui Dumnezeu, a fost fondata in 1928, in Spania, de catre Josemaria Escriva Belaguer si de atunci a castigat constant in influenta si bogatie, deci in putere. Are 85.000 de membri, clerici, dar mai ales laici, iar calitatea de membru este secreta, desi exista oameni care si-au recunoscut apartenenta la Opus Dei.
Printre ei se numara fostul purtator de cuvant al Papei Ioan Paul al II-lea, Joaquin Navarro Valls, ministrul britanic al Educatiei, Ruth Kelly, sau presedintele Columbiei, Alvaro Uribe.

sursa :http://stirileprotv.ro/

joi, 15 septembrie 2011

Internet de zeci de ori mai rapid cu ajutorul unui material-minune

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester au reusit sa transmita date cu ajutorul grafenului, cel mai subtire material din lume si cu o rezistenta de 100 de ori mai mare decat otelul.
VIDEO Internet de zeci de ori mai rapid cu ajutorul unui material-minune
Internetul va avea, in viitor, viteze ametitoare, daca o noua descoperire a cercetatorilor de la Univesitatea din Manchester va fi pusa in aplicare. Ei au reusit sa transmita date cu ajutorul grafenului, cel mai subtire material din lume, cu o grosime de doar un atom.
Grafenul e practic o retea de atomi de carbon, aranjati in hexagoane la orizontala. In acest moment, este materialul care conduce cel mai bine electricitatea si caldura si are o rezistenta de 100 de ori mai mare decat otelul. 
Cercetatorii  au gasit o tehnica prin care pot utiliza grafenul in componente electronice care convertesc lumina in electricitate. Deocarece grafenul absoarbe numai 3% din lumina care il atinge, ei l-a fost folosit in combinatie cu mai multe microstructuri metalice, care l-au facut mai eficient in capturarea luminii.
Studiile lor pot fi aplicat in IT&C, pentru a avea o viteza mult mai mare la Internet, dar si la crearea unor panouri solare mai bune. Din echipa de cercetator fac parte si Andre Geim si Kosya Novoselov, laureatii Premiului Nobel pentru Fizica din 2011, cei care au descoperit materialul. Oamenii de stiinta au spus ca descoperirea lor va putea fi folosita de omenire dupa ce vor aparea noi tehnologii care vor permite fabricarea la scara larga a grafenului.
Iata aici un clip video care iti explica ce este grafenul: