joi, 15 septembrie 2011

Internet de zeci de ori mai rapid cu ajutorul unui material-minune

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester au reusit sa transmita date cu ajutorul grafenului, cel mai subtire material din lume si cu o rezistenta de 100 de ori mai mare decat otelul.
VIDEO Internet de zeci de ori mai rapid cu ajutorul unui material-minune
Internetul va avea, in viitor, viteze ametitoare, daca o noua descoperire a cercetatorilor de la Univesitatea din Manchester va fi pusa in aplicare. Ei au reusit sa transmita date cu ajutorul grafenului, cel mai subtire material din lume, cu o grosime de doar un atom.
Grafenul e practic o retea de atomi de carbon, aranjati in hexagoane la orizontala. In acest moment, este materialul care conduce cel mai bine electricitatea si caldura si are o rezistenta de 100 de ori mai mare decat otelul. 
Cercetatorii  au gasit o tehnica prin care pot utiliza grafenul in componente electronice care convertesc lumina in electricitate. Deocarece grafenul absoarbe numai 3% din lumina care il atinge, ei l-a fost folosit in combinatie cu mai multe microstructuri metalice, care l-au facut mai eficient in capturarea luminii.
Studiile lor pot fi aplicat in IT&C, pentru a avea o viteza mult mai mare la Internet, dar si la crearea unor panouri solare mai bune. Din echipa de cercetator fac parte si Andre Geim si Kosya Novoselov, laureatii Premiului Nobel pentru Fizica din 2011, cei care au descoperit materialul. Oamenii de stiinta au spus ca descoperirea lor va putea fi folosita de omenire dupa ce vor aparea noi tehnologii care vor permite fabricarea la scara larga a grafenului.
Iata aici un clip video care iti explica ce este grafenul:


Niciun comentariu: