sâmbătă, 28 august 2010

Terra si clima , Al Gore http://www.climatecrisis.net/

Piramida lui Henri Coandă, imobilul viitorului


Într-o Românie cu din ce în ce mai multe construcţii de prost gust , făcute la repezeală şi din care se doreşte obţinerea unui profit uriaş (fără ca cineva să se raporteze la beneficiile obţinute de client), este nevoie de o schimbare din temelii, la propriu. Bucureştiul e singura capitală a unui stat membru UE care nu respectă norma de spaţiu verde pe cap de locuitor.

Suntem sufocaţi de poluarea din trafic, pe locurile de parcare e bătaie, blocurile noi sunt concepute parcă de amatori , iar cele vechi stau să se dărâme.

Nimeni nu a avut curiozitatea să caute în trecut şi să descopere o idee arhitecturală uimitoare , a unui om despre care mulţi ştiu doar că a inventat avionul cu reacţie, iar şi mai mulţi nu ştiu nici atât. Este vorba de Henri Coandă, iar conceptul pe care îl vom prezenta şi care îi aparţine este o piramidă colosală, denumită de inginer imobil cruciform.






Imobilul cruciform a fost gândit la începutul anilor '20 când, după încheierea Primului Război Mondial, se căutau soluţii ieftine şi eficiente pentru construirea de noi locuinţe.

Conform datelor din plan, ansamblul are 20 de etaje pe axa centrală. Aşadar, imaginaţi-vă ceva imens - două blocuri de 10 etaje unul peste altul. În total, 1000 de familii pot popula piramida.
Coandă a venit cu această idee îndrăzneaţă: un ansamblu rezidenţial cu un aspect plăcut, impunător, şi cu o mulţime de facilităţi pentru potenţialii locatari: siguranţă (clădirea a fost proiectată astfel încât să reziste la cutremure, de altfel denumirea completă a conceptului este imobil cruciform antiseismic), confort (structura piramidală asigură lumină naturală tuturor, indiferent pe ce parte sunt poziţionaţi, dar şi numeroase terase pentru apartamentele de sus), acces rapid la diverse servicii (magazine, farmacii sau chiar un spital, divertisment, educaţie), spaţii verzi pentru relaxare, spaţii pentru organizarea a tot soiul de evenimente (ex: târguri, expoziţii), securitate (într-unul din capetele piramidei se pot aloca spaţii pentru unul sau mai multe sedii de poliţie) ş.a.m.d.
Henri Coandă ne-a oferit o bază serioasă căreia, cu puţină imaginaţie, îi putem adăuga o valoare extraordinară. Să ne gândim la tehnologiile din ziua de azi care ar putea transforma acest ansamblu într-un imobil ultra-modern: panouri solare pentru economisirea energiei dar şi alte sisteme de îmbunătăţire a randamentelor termice (transfer termic cu pământul - sisteme subterane care răcesc aerul şi îl trimit apoi pe canale speciale către interiorul imobilului) , parcare subterană imensă, centru de afaceri / cinematograf sub cupola de la ultimul nivel, iluminare ecologică, apartamente aerisite şi camere de supraveghere pe holuri şi în exterior prin intermediul cărora poliţiştii din secţia înfiinţată în cadrul ansamblului pot acţiona prompt.

Aşadar, totul este gândit ca fiind aerisit, liniştitor pentru fizic şi psihic dacă ne raportăm la formă şi facilităţi. Construcţiile actuale sunt de cele mai multe ori agresive, au colţuri, iar această agresivitate induce o stare de nervozitate nu doar locuitorilor, ci şi vizitatorilor.

Cred că am adus suficiente argumente pentru a vă convinge că o astfel de construcţie oferă foarte multe avantaje. Cu toate acestea, investitorii refuză să pună în practică o asemenea idee pe motiv că necesită un spaţiu mare pentru amplasare, iar lucrările durează foarte mult. Ei sunt disperaţi să se îmbogăţească peste noapte, astfel că ei aleg proiecte ieftine care se construiesc rapid. Poate că într-o bună zi cineva îşi va da seama însă de potenţialul acestui proiect şi el va deveni o realitate.

Voi ce credeţi? Merită construit un asemenea imobil? Cât aţi fi dispuşi să plătiţi pentru a locui în el? Vă reamintesc punctual principalele lui avantaje:

* Rezistenţă foarte mare la cutremure
* Spaţii verzi
* Parcare subterană
* Costuri scăzute ale utilităţilor (curent, apă caldă) datorită sistemelor ecologice implementate
* Securitate sporită
* Dispune de spaţii / săli pentru sănătate, educaţie şi divertisment

Imobilul cruciform antiseismic este doar unul din sutele de proiecte secrete ale lui Henri Coandă. Săptămâna viitoare vă vom prezenta un alt concept uimitor.

Go4it.ro mulţumeşte tututor celor implicaţi în acest maraton dedicat creaţiei lui Henri Coandă: Asociaţia Henri Coandă reprezentată prin ing. Sorin Dinea (prezentator), Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" şi colaboratorii noştri (Andrada Fiscutean - editor, Gheorghe Visan - montaj).

Sursa: http://www.go4it.ro/

duminică, 15 august 2010

Trecutul si viitorul Internetului

Comunicam, ne informam, facem cumparaturi, ne jucam… multi dintre tinerii societatii occidentale, crescuti de mici in prezenta atotstapanitoare a internetului, nici nu isi pot inchipui existenta fara el.

E cu atat mai remarcabil impactul acestui fenomen in viata noastra, cu cat el dateaza de putina vreme. Daca ideea de a lega mai multe computere intr-o retea dateaza din anii 1950, Internetul ca fenomen de masa abia daca se poate lauda cu un deceniu de viata.

Dar efectul asupra omenirii este deja coplesitor: o gama imensa de posibilitati de informare, dar si o seama de noi amenintari; noi oportunitati de afaceri, noi locuri de munca, noi specializari, dar si noi provocari pentru profesionistii din domenii ca presa, publicitatea, creatia literara, muzica si filmul; noi aspecte ale consumului, dar si o altfel de cultura.

Cine stie cum va evolua si unde ne va duce acest nou model de societate? E ceva atat de diferit de ceea ce a experimentat omenirea timp de mii de ani, ceva atat de rapid schimbator, incat realitatea depaseste, cel mai adesea, predictiile - chiar pe cele foarte aventuroase.




sursa:http://www.descopera.ro/ si Un proiect marca Da Vinci Learning

marți, 10 august 2010

Colonizati spatiul sau veti disparea de pe Terra!


Sinistrul verdict de mai sus a fost dat la adresa intregii omeniri de catre celebrul savant Sthepen Hawking, care trage, cu acesta ocazie, inca un semnal de alarma referitor la distrugerea ireversibila a Naturii: un dezastru ce va duce, intr-un final nu foarte indepartat, la extinctia speciei umane.

Intr-un recent interviu, reputatul savant declara ca, in prezent, este "optimist" in privinta sanselor omenirii de a se opri din nebunia industrializarii si tehnologizarii, dar atrage atentia ca in urmatoarele sute de ani, sansele omenirii de a supravietui sunt minime.

"Vad mari pericole pentru rasa umana. In trecutul nu foarte indepartat, supravietuirea omenirii a fost pe muchie de cutit in nenumarate ocazii, Criza Rachetelor din Cuba, desfasurata in anul 1963, fiind doar un singur exemplu. Frecventa unor asemenea evenimente negative va creste in viitor, nu am nicio indoiala asupra acestui lucru. Avem nevoie de o judecata sanatoasa si de intelepciune daca vrem sa scapam cu bine din propriile capcane pe care ni le intindem." avertizeaza Hawking

"Dar, eu sunt un optimist din fire. Daca in viitorii 200 ani vom evita dezastrele care ne pun specia in pericol de disparitie, atunci vom putea coloniza spatiul. Daca suntem intr-adevar singurele fiinte inteligente din galaxie, atunci avem datoria de a supravietui. Populatia umana si ritmul necugetat al exploatarii resurelor Terrei creste exponential, alaturi de capacitatea tehnica de a schimba mediul ambiental in bine sau rau. Alegerea ne apartine. Problema este legata de codul nostru genetic care adaposteste insinctele noastre agresive si egoismul, pe care le-am folosit in trecut ca principale mijloace de supravietuire", declara Stephen Hawking care, in incheierea interviului povesteste ca, daca in viitor vom construi un mijloc de locomotie cu care sa calatorim in timp, doar in directia Viitor, atunci teoria relativitatii emisa de Albert Einstein va fi infirmata.

Sursa: DailyMail si http://www.descopera.ro/

luni, 2 august 2010

Goala in aeroport? Ei bine, nu!


Cele mai moderne scanere cu care sunt dotate marile aeroporturi internationale din Europa, Asia si S.U.A. folosesc o metoda de verificare a pasagerilor care practic ii expune pe acestia in toata goliciunea lor. O companie din Los Angeles a rezolvat insa problema scanerelor intruzive printr-un accesoriu care acopera partile intime si este imun la scanat.

Flying Pasties (in traducere libera, pateurile zburatoare) pot fi atasate imediat pe corp pentru a acoperi partile intime care, altfel, ar fi vizibile la o scanare cu un aparat de ultima ora. Realizate dintr-o compozitie de cauciuc groasa de numai 2 mm, aceste accesorii pot fi atasate direct pe corp sau numai pe haine, in momentul in care pasagerul sau pasagera trece prin aparatul de scanat. Multe dintre "pateuri" vin inscriptionate cu sloganuri de genul: "Numai barbatul meu ma poate vedea goala!" Accesoriile se vand la preturi care variaza intre 15 si 20 de dolari americani si sunt personalizate, pe marimi, pentru femei si barbati.


Spre deosebire de cele traditionale, scanerele moderne analizeaza tot corpul si produc imagini "indecente" ale pasagerilor. Ele functioneaza pe baza emiterii unor unde electromagnetice, care creaza o imagine tridimensionala fotorealista si exacta a celui care este scanat. Noile scanere nu au fost primite prea bine de cei care au aflat de introducerea lor - numai in S.U.A. deja exista 1.000 de astfel de dispozitive si numeroase procese impotriva aeroporturilor care le folosesc.

Sursa: Rex Features si http://www.descopera.ro/