marți, 22 decembrie 2009

De ce încărunţim?


Un grup de cercetători europeni a desluşit misterul fenomenului de albire a părului uman.
Categorie: Biologie
Autor: Gabriela Benghiac

Încărunţirea este determinată de secreţia crescută de peroxid de hidrogen datorată deteriorării foliculilor piloşi. Această substanţă blochează secreţia normală de melanină, pigmentul natural responsabil de culoarea părului.

“Nu doar femeile folosesc peroxidul de hidrogen pentru decolorarea părului, ci toate celulele părului secretă o cantitate scăzuta din această substanţă, însă pe măsură ce înaintam în vârstă, cantitatea creşte semnificativ” afirmă redactorul şef al Jurnalului Federaţiei Societăţilor Americane de Biologie Experimentală, Gerard Weissmann.

Cercetătorii au făcut această descoperire analizând culturi celulare provenite de la foliculi piloşi umani. Ei au constatat că secreţia de peroxid de hidrogen a fost determinată de scăderea nivelelor catalazei, enzimă implicată în procesul de descompunere a peroxidului de hidrogen în apă şi oxigen. Au descoperit şi faptul că foliculii piloşi nu pot repara distrucţia produsă de către peroxidul de hidrogen datorită nivelelor scăzute ale enzimelor care îndeplinesc în mod normal această funcţie ( MSR A şi B). Nivele crescute ale peroxidului de hidrogen şi scăzute ale MSR A şi B blochează formarea tirozinazei, enzimă ce determină sinteza de melanină în foloculii piloşi.

Cercetătorii cred că un mecanism similar stă la baza afecţiunii dermatologice numită vitiligo.

Melanina este un pigment care determină culoarea pielii, a părului şi a ochilor. În absenţa sa se observă straturile interne ale irisului care au culoarea albastră. De asemenea, are rol în protejarea pielii faţă de radiaţiile UV ale soarelui care favorizează apariţia cancerului cutanat şi a procesului de îmbătrânire.

Fenomenul albirii firelor de păr este un proces ce are loc odată cu înaintarea în vârstă, însă datorită moştenirii genetice unii oameni încărunţesc mult mai devreme decât alţii. S-a constatat că există diferenţe între grupuri populaţionale, caucazienii încărunţind mai devreme faţă de asiatici. Persoanele de culoare încărunţesc mai târziu comparativ cu celelalte rase.

Unele afecţiuni precum anemia pernicioasă, hiper şi hipotiroidismul, osteopenia, progeria , pangeria determină albirea prematură a părului. Fumatul poate cauza, de asemenea, încărunţirea prematură.

Înţelegerea factorilor determinanţi ar putea contribui la identificarea unei metode de prevenire a încărunţirii. Actualmente se continuă cercetarile în laboratoarele din Marea Britanie şi Germania pentru elaborarea unei metode de stopare a albirii firelor de păr.

[www.stiinta.info] Sursa originală: sciencedaily.com

Niciun comentariu: