duminică, 5 aprilie 2009

Consumul de ceai fierbinte poate creşte riscul cancerului de esofag

Un studiu recent publicat de Jurnalul Medical Britanic evidenţiază că riscul apariţiei cancerului de esofag poate fi crescut în cazul ingestiei de ceai foarte fierbinte, având o temperatură de peste 70oC.
Categorie: Medicina
Autor: Gabriela Benghiac

Un studiu recent publicat de Jurnalul Medical Britanic evidenţiază că riscul apariţiei cancerului de esofag poate fi crescut în cazul ingestiei de ceai foarte fierbinte, având o temperatură de peste 70oC.

Esofagul este un conduct musculo- membranos ce asigură pasajul alimentelor din faringe în stomac şi care îndeplineşte roluri în deglutiţie, fonaţie, respiraţie, apărare, precum şi funcţie echipresivă şi gustativă. Tumorile maligne de esofag determină o rată anuală a mortalităţii de 500.000 de persoane în întreaga lume; carcinomul scuamocelular de esofag fiind tipul cu cea mai mare prevalenţă. În Europa şi America se datorează în principal consumului de tutun şi alcool şi este mai frecvent la sexul masculin, însă consumul de băuturi fierbinţi este, de asemenea incriminat. De aceea, se recomandă ingestia ceaiului după aproximativ 4 minute de la preparare.

Studiul a fost realizat în nordul Iranului, în provincia Golestan. Această regiune prezintă una dintre cele mai ridicate rate din lume a carcinomului scuamocelular de esofag însă consumul de alcool şi tutun este scăzut iar femeile sunt mai predispuse la acest diagnostic decât bărbaţii. Consumul de ceai este larg răspândit , de aceea cercetătorii au investigat o posibilă conexiune între obiceiurile legate de ingestia ceaiului şi riscul de cancer. Astfel, au fost incluşi în studiu 300 de subiecţi diagnosticaţi cu tumoră malignă de esofag şi 571 persoane sănătoase. Aproape toţi subiecţii consumau zilnic ceai negru într-o cantitate medie de 1 l/zi.

Consumul de ceai fierbinte ( 65- 69o C) a fost asociat unui risc de două ori mai mare faţă de cancerul de esofag; cel de ceai foarte fierbinte ( peste 70o C) cu un risc de opt ori mai mare comparativ cu ingestia de ceai cald ( 65oC sau mai puţin). De asemenea, faţă de ceaiul consumat la cel puţin patru minute după preparare, consumul după mai puţin de două minute a fost asociat unui risc de cinci ori mai mare de dezvoltare a unei tumori maligne. Nu a existat nicio asociere intre cantitatea de ceai consumat şi riscul de cancer.

Pentru a minimiza erorile dintre temperaturile raportate şi cele reale, cercetătorii au măsurat temperatura reală a ceaiului consumat de aproximativ 50.000 persoane din acea zonă. Aceasta a variat de la 60oC la peste 70o C.

Rezultatul studiului semnalează o creştere a riscului de carcinom scuamocelular asociat consumului de ceai fierbinte sau foarte fierbinte.

Studii anterioare realizate in Regatul Unit al Marii Britanii au raportat preferinţa pentru o temperatură medie de 56- 60oC a lichidelor consumate de către populaţia sănătoasă.

Cercetătorii consideră că informarea populaţiei asupra riscurilor consumului de ceai fierbinte poate fi folositoare în ceea ce priveşte reducerea numărului cancerelor de esofag în Golestan şi în alte zone cu risc unde obiceiuri similare sunt întâlnite.

Aceste rezultate constituie evidenţe importante conform cărora consumul de ceai la o temperatură de peste 70oC creşte semnificativ riscul apariţiei carcinomului scuamocelular, după cum afirmă David Whiteman, de la Institutul de Cercetari Medicale din Queensland, Australia.

Raportul susţine, de asemenea, ideea conform căreia injuriile termice pot fi cauze ale cancerelor epiteliale deşi se precizează că este neclar modul în care are loc dezvoltarea tumorii. În acest sens investigaţii ulterioare sunt necesare.

Totuşi, aceste descoperiri nu sunt o cauză de alarmare şi nu ar trebui să scadă entuziasmul populaţional fată de consumul de ceai. Se recomandă însă ingestia sa după o perioadă de minim patru minute de la turnarea în ceasca şi este contraindicată consumarea băuturilor şi alimentelor imediat după preparare.

[www.stiinta.info] Sursa originală: sciencedaily.com

Niciun comentariu: