miercuri, 7 martie 2012

Astăzi 07.03.2012 se împlinesc 136 de ani de la patentarea telefonului. LA MULTI ANI !

La data de 7 martie 1876, americanul Alexander Graham Bell a brevetat telefonul şi a schimbat pentru totdeauna modul de comunicare interuman. Patentul cu numărul 174,465 i-a oferit lui Graham Bell distincţia de inventatorul telefonului.
Alexander Graham Bell a brevetat telefonul la data de 7 martie 1876 la Oficiul de Brevete a Statelor Unite ale Americii. Inventatorul american s-a întors la Boston în aceeaşi zi unde şi-a continuat cercetările din care a perfecţionat dispozitivul de comunicare.
La trei zile de la obţinerea patentului, pe 10 martie, Alexander Graham Bell a reuşit să transmită primele cuvinte prin telefonul nou-inventat cu propoziţia: „Domnule Watson, vino aici, am nevoie de dumneavoastră”.
Cu toate că rolul de inventator al telefonului a fost, şi încă este, disputat, faptul că Graham Bell a obţinut patentul pentru acest aparat dovedeşte faptul că, cel puţin din punct de vedere legal, el a fost primul.


sursa: http://www.connect.ro/

Soarele si explozile

See how different types of solar flares stack up in this SPACE.com infographic.
Source: SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

marți, 6 martie 2012

iLiKeIT. Reteaua nemteasca pe fibra optica: transfer 512 Gbps



Fibra optica este viitorul in domeniul transferului de date in volum si viteza mare. Deutsche Telekom are acum o retea functionala ale carei caracteristici sunt desprinse parca din filmele SF.


Este vorba despre retea cu o singura fibra optica, capabila sa atinga viteze de transmisie a datelor de pana la 512Gbps, in conditii de test. In realitate limita utilizabila este de "doar" 400Gbps.
Cel mai impresionant aspect este acela ca reteaua de super-viteza este deja instalata pe portiune de un kilometru, intre Berlin si Hanovra, impreuna cu traditionala retea de 10Gbps.
Cercetatorii germani de la Telekom Innovation Laboratories au reusit astfel o premiera mondiala, transmisia de date in acest caz fiind echivalentul transmisiei simultane a 77 de CD-uri de muzica.
Rata maxima de transfer folosita de retelele de internet pe fibra optica existente pana in acest moment era de 100 Gbps, pentru fiecare canal.
Daca s-ar folosi toate cele 48 canale ale fibrei optice testate si inventate de catre nemti, viteza totala de trasfer ar atinge uimitoarea rata de 24,6 Tbps (24.600.000.000.000 bit/s). O colectie intreaga de 3.696 de CD-uri ar putea fi transmise simultan pe o singura fibra optica - un cablu mai subtire decat un fir de par, potrivit Telekom Inovation Laboratories.