marți, 15 iunie 2010

Robotul care merge pe fire electrice

Robotul care merge pe fire electrice












A fost experimentat un prototip in masura sa monitorizeze constant reteaua electrica din America de Nord.

Cercetatorii de la Electric Power Research Institute (Epri) din Palo Alto, California, au pus la punct un robot micut si compact (64 kg la 2 metri inaltime), capabil sa se miste de-a lungul liniilor electrice din Statele Unite. Prototipul, care va fi testat si in exterior pana la finele acestei luni, va permite controlul starii retelei electrice, reducand numarul de verificari costisitoare cu helicopterul. Robotul "catarator" se serveste de rulmenti speciali pentru a se fixa de cablul amplasat deasupra liniilor electrice principale; aprovizionarea energetica a acestuia are loc prin intermediul aceluiasi cablu, celule solare garantand o ulterioara rezerva de energie. In puls, robotul mai este dotat si cu o camera video HD si senzori meniti a identifica eventuale obstacole, cum ar fi de exemplu copaci foarte inalti; iar software-ul cu care este dotat poate confrunta imagini ale unui anumit segment al liniei electrice inregistrate in diferite momente, semnaland schimbarile survenite pe portiunea respectiva de retea.

Micutul robot poate de asemenea identifica conexiuni slabe, recuperand datele stranse de centrale deja existente de-a lungul liniilor de transmisie. Nu in ultimul rand, cataratorul robotizat poate lucra tot anul, chiar si noaptea daca este necesar, spre deosebire de avioanele teleghidate, si nu constituie un pericol in caz ca se defecteaza. Cercetatorii estimeaza ca un singur robot poate acoperi circa 130 km de retea electrica, de doua ori pe an. De asemenea, costul lui nu va depasi 500.000 de dolari, in conditiile in care robotul genereaza o reducere a cheltuielilor de intretinere de 30% fata de cele implicate de actuala monitorizare cu helicoptere.
Sursa: Galileo din http://www.descopera.ro/

joi, 3 iunie 2010

O retina artificiala din celule stem embrionale


Cercetatorii de la Universitatea California din Irvine au reusit sa creeze o structura retiniana pornind de la celule stem embrionale. Este vorba de prima structura de acest gen tridimensionala, obtinuta cu celule stem.

Este primul pas in directia dezvoltarii de retine transplantabile pentru tratamentul unor patologii precum retinita pigmentara si degenerarea maculara, care afecteaza in prezent milioane de persoane in intreaga lume.

"Am realizat o structura complexa formata din multe tipuri de celule. Este un progres important in lupta cu bolile retinei", a comentat Hans Keirstead, seful echipei de cerrcetatori.

In cadrul unor studii precedente asupra leziunilor maduvei spinarii, grupul lui Keirstead a proiectat o metoda in care celule stem embrionale umane pot fi impinse sa devina celule dintr-un anumit tip celular. De aceasta data, in studiul lor, ei au utilizat tehnica de diferentiere pentru crearea multiplelor tipuri celulare necesare retinei.

Oamenii de stiinta fac acum cateva teste experimentale pe animale pentru a evalua nivelul de imbunatatire a vazului permis de aceste structuri retiniene, iar daca rezultatele vor fi pozitive, vor fi incepute si testele clinice.
Sursa: Le Scienze si http://www.descopera.ro/