miercuri, 25 noiembrie 2009

Incalzirea globala, o farsa? Documente secrete dezvaluie conspiratia

Sute de e-mailuri si mii de documente secrete care arata ca incalzirea globala este o conspiratie au fost furate de pe serverul unei universitati din Anglia si postate apoi pe Internet.

Mesajele electronice vechi si de 10 ani, apartinand unor climatologi americani si britanici renumiti, contin discutii despre modul in care pot fi combatute argumentele scepticilor pe problema incalzirii globale.

Mai mult, in documente se regasesc conversatii ale cercetatorilor privind posibile metode de manipulare, prin care sa convinga opinia publica de faptul ca aceste schimbari climatice sunt mai grave decat arata in realitate.

Intr-un schimb de e-mailuri, unul dintre oamenii de stiinta mentioneaza folosirea unui “truc” statistic la realizarea unui tabel ce demonstra accelerarea procesului de incalzire a planetei. In alt mesaj, un cercetator ii numeste pe sceptici “idioti”.

Corespondenta dintre Kevin Trenberth, climatolog la Centrul National pentru Cercetarea Atmosferei din Statele Unite, si alti colegi de-ai sai de la institutii de prestigiu releva de asemenea ca exista in bransa nenumarate diferente de opinie privind recentele variatii de temperatura.

In plus, intr-unul din e-mailurile care au iesit la iveala sunt dezbatute dovezi legate de faptul ca temperatura medie a Pamantului nu a mai crescut din 1960 incoace si modalitatile prin care pot fi ascunse aceste date. In schimb, potrivit Associated Press, un alt document arata ca temperatura ar putea creste cu 6 grade pana in 2100, indiferent ce masuri s-ar lua.

Reprezentantii Universitatii East Anglia au confirmat furtul documentelor, mentionand ca politia investigheaza cazul. Ei nu au putut da insa asigurari ca absolut toate datele care circula pe Internet sunt autentice. Mai multi cercetatori contactati de New York Times au declarat ca sunt, intr-adevar, autorii mesajelor electronice.

Aparitia acestor documente secrete pare sa nu fie intamplatoare, dat fiind ca luna viitoare are loc la Copenhaga debutul negocierilor privind un acord international pe tema schimbarilor climatice.

sursa: http://stirileprotv.ro/

marți, 17 noiembrie 2009

Romania nu e ceea ce pare - Top Gear

Cei de la Top Gear au fost in Romania, ca de obicei cu idei preconcepute pana ne-au vazut masinile din parcari, merita sa-i uramriti! Si-au schimbat ei oare parerea ?



Cei de la Top Gea au vizitat Casa Poporului.



Cei de la Top Gear au ajuns pe Transfagarasan.



Sursa : http://www.220.ro/

joi, 12 noiembrie 2009

In premiera: celule fotovoltaice subterane


Folosind un sistem numit de ei “panou solar 3-D”, oamenii der stiinta americani de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, au construit celule fotovoltaice capabile sa produca energie chiar atunci cand sunt ascunse sub pamant sau in pereti.

Pana acum, parea de la sine inteles ca o celula fotovoltaica - ce transforma energia primita de la Soare in energie electrica - poate functiona doar daca este expusa la soare. Totusi, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia au reusit sa depaseasca acesta limitare.

Pornind dela ideea ca oamenilor nu le-ar placea intotdeauna sa aiba o casa ori o masina cu panouri solare pe acoperis, respectiv capota, savantii au gasit un mijloc de a camufla celulele fotovoltaice, producatoare de energie.

In loc de a fi vizibile, acestea vor fi ascunse in subsol, incastrate in pereti sau sub capota masinii. Sistemul are si avantajul de a proteja celulele fotovoltaice - destul de fragile - de intemperii.

Lumina solara va ajunge la ele prin intermediul unor cabluri de fibre optice, acoperite cu un strat alb de oxid de zinc.

Numai capetele fibrelor vor fi expuse la exterior si vor capta lumina care, calatorind de-a lungul fibrei, va fi transformata in energie electrica.

Desi, deocamdata, aceste dispozitive nu sunt foarte eficiente (convertesc in energie electrica doar aproximativ 3,3% din energia solara primita), cercetatorii lucreaza la imbunatatirea performantelor sistemului, care se dovedeste cu atat mai promitator cu cat este mult mai simplu si ieftin de construit decat panourile fotovoltaice "clasice".

Sursa: ABC si http://www.descopera.ro/

duminică, 1 noiembrie 2009

Masina plutitoare – cel mai puternic amfibian din lume


Prototipul Python este cel mai rapid vehicul amfibian din lume, fiind capabil sa atinga 100 de km/h deasupra valurilor. Nici pe uscat, performantele bolidului nu sunt de neglijat: acul vitezometrului ajunge la 100 km/h in numai 4,5 secunde, iar viteza maxima pe care o dezvolta este de 160 km/h.

Masina plutitoare costa nici mai mult, nici mai putin de 200.000 de dolari si se conduce precum un automobil normal. Insa, la o simpla apasare de buton, Python isi retrage rotile si se transforma intr-o ambarcatiune de viteza. Are 5 lovuri si este construit manual, cumparatorul avand posibilitatea de a alege intre 60.000 de culori cu care sa-si customizeze modelul.

Sub capota ascunde un motor V8 Corvette de 640 cai putere pentru mersul pe uscat, in timp ce pe apa Python este propulsat de un Dominator Jet de 500 de cai putere. Dava March, fondatorul companiei californiene WaterCar Inc., care produce masina amfibie, marturiseste ca visa la aceasta masina inca din anii '90, insa de abia acum a avut fondurile necesare pentru a-si derula afacerea. O afacere extrem de profitabila, clientii lui March fiind vedete si milionari excentrici.



sursa: http://www.descopera.ro/